Първите компютри под Windows 8 идват през октомври 10.07 | 12:11

Новата операционна система на Microsoft е най-очакваната от времената на Windows 95

От Георги Георгиев

Първите компютри, работещи със следващата версия на операционната система на Microsoft, ще се появят през октомври, съобщава AP. От щатския софтуерен гигант обявиха времевата рамка за пускането на Windows 8 по време на пресконференция в понеделник (9 юли) в Торонто. Точна дата за пускането на компютрите през октомври обаче не бе дадена.

Повечето анализатори в индустрията очакват, че Windows 8 ще се появи тази есен преди голямото пазаруване по коледните празници. Потребителите, които не искат да купуват нови компютри, ще могат да си закупят отделно Windows 8, с който да ъпгрейднат досегашните си системи. Софтуерът ще се предлага на сравнително ниска цена в сравнение с по-старите версии на Windows 7.

През последните десетилетия Microsoft установи практика да изкарва нова версия на Windows средно на всеки три години. Новият ъпдейт обаче е най-очакваният след появата на революционния Windows 95 преди 17 години. Причините за високия интерес са няколко.

Едната е свързана с възможността новата ОС да работи както върху традиционните компютри, така и върху модерните таблети, един от които е и моделът Surface собствена разработка на Microsoft. От друга страна, Windows 8 ще бъде с цялостно променен дизайн на заглавната страница и на менютата, което ще го направи удобен при работа върху устройства със сензорни екрани.

Наред с това се очаква новият Windows 8 да спомогне за съживяването на търсенето на лаптопи и други персонални компютри. Гъвкавостта на операционната система вероятно ще окуражи водещи PC производители като Hewlett-Packard и Dell да създадат хибридни машини, които съчетават функциите на лаптоп и таблет. И двете компании дадоха индикации, че имат намерение да пуснат компютри под Windows 8 в близките месеци.

Водещи

Най-четени