Първият „град на Wikipedia” се намира в Уелс 18.05 | 13:32

Гостите на градчето Мънмът могат да се информират през смартфоните си за историята на всяко по-интересно място в него

От Георги Георгиев

Малкият британски град Мънмът в Югоизточен Уелс до днес бе известен най-вече като родното място на известният английският крал-войн Хенри V, управлявал страната в началото на 15 в. Сега градчето, чието население наброява малко над 8500 жители отново се кани влезе в историята, превръщайки се в първия в света "град на Wikipedia”, информира AP.

От събота (19 май) посетителите на града ще могат да използват смартфоните си, за да сканират баркодовете, поставени на интересни точки в града, разположен в югоизточен Уелс.

От тях те мигновено ще получават информация от страницата на Wikipеdia за съответната забележителност, до която се намират.

От британският клон на глобалната фондация Wikimedia заявяват, че скоро в сайта на свободната интернет енциклопедия ще се публикувани стотици статии за живота и историята на Мънмът, които ще са преведени на повече от 26 езика.

Те ще станат достъпни благодарение на близо хиляда различни баркод стикери, които вече са разлепени върху училищата, музеите, историческите и природни забележителности на града. В случая не се изпуснати дори известните кръчми на пекарни в Monmouth. Туристите, които ги посетят, ще могат да научат различни интересни факти за бизнеса са им и тяхната история.

По проекта, станал известен като Monmouthpedia, вече се работи от над половин година. Той е подкрепен от градската управа посредством инсталирането на Wi-Fi апаратура, позволяваща безплатно ползване на интернет на различни места в града.

Самите статии в Wikipedia са написани и преведени от местните хора и компании на доброволни начала, каквато е приетата практика за писане на статии в Wikipedia.

По случая основателят на Wikipedia Джими Уелс каза в изявление, че надява и други градове по света да поемат по пътя на Monmouth.

Водещи

Най-четени