Роботите вече карат пистови мотори (ВИДЕО) 30.10 | 18:33

Произведението е на Yamaha

От Ивайло Коралски

В съвсем скоро време човек може да не е най-бързото "нещо" на две колела. Японците от Yamaha обявиха проекта си Motobot, представляващ робот, дизайниран да управлява пистов мотор досущ като един Валентино Роси.    

Първоначалната версия на робота ще управлява мотоциклета по-бавно и ще има нужда от спомагателни колела, за да може да взема завоите. Тоест, на този етап роботът няма да може да се състезава в MotoGP.

Японците обаче се надяват още от ден първи роботът да може да развива на права отсечка над 120 мили в час. Както можете да се уверите от споделеното в края на този текст видео, Yamaha имат закачка дори със споменатата легенда Валентино Роси.

Разбира се, едва ли ще е скоро времето, в което ще можем да видим състезателна лига за роботи.

Yamaha обаче вижда в Motobot тестова основа за поддържащите системи на новите мотори и подобряване мерките за безопасност.

Японците смятат, че технологията им ще бъде полезна и извън света на състезателните мотори. Тоест Motobot е нещо като креативно решение за необичайни проблеми, наместо непременен стремеж роботите да победят състезателите от кръв и плът.

Любопитно видео, следва:

Водещи

Най-четени