Руската Wikipedia спря в протест срещу законопроект 10.07 | 11:05

Той може да доведе до налагане на строга онлайн цензура в Русия

От Георги Георгиев

Рускоезичната версия на Wikipediа бе изключена в протест срещу законодателни промени, които могат да бъдат използвани за налагането на строга интернет цензура в Русия. На заглавната страница сайта бе поставена черна линия, закриваща логото, а под нея текст, който предупреждава за опасността за онлайн свободата от внесените на второ четене в руската Дума поправки в Закона за информацията.

"Днес общността на Wikipedia протестира срещу цензурата, опасността пред свободния достъп до знания, който е отворен за цялото човечество", се казва още в съобщението. Авторите на руския сайт призоваха интернет потребителите да ги подкрепят срещу промените, които ще бъдат гласувани от парламента в сряда.

Спорните поправки бяха представени в Думата като мярка за борба с детската порнография в мрежата. Според Wikipedia те обаче могат да доведат до създаването на руска версия на китайската "Велика интернет стена" (Great China Firewall), коментира AFP.

Русия вече разполага със закон, "защитаващ децата от информация, която може да увреди тяхното здраве и развитие", се казва още в изявлението на Wikipedia.

Поправките на закона, които миналата седмица минаха на първо четене, призовават за създаването на федерален регистър, който да контролира уебсайтове, съдържащи забранена информация и да принуждава техните собственици и доставчици да ги затварят.

В предложените промени се набляга на страниците, които съдържат детска порнография, насърчават използването на наркотици и дават съвети за самоубийство.

В Русия интернет играе основна роля в разпространяването на опозиционни идеи главно през социалните сайтове. Мрежата се използва широко и за координирането на протести срещу властта.

Водещи

Най-четени