Симулират кибератака срещу Ню Йорк 08.03 | 17:57

С нея правителството ще се опита да убеди Сената да изготви законови регулации за защита от хакерски атаки

От Георги Георгиев

Администрацията на президента Барак Обама ще проведе симулация, в която хакерска атака срива енергийната система на град Ню Йорк и ще "остави" мегаполиса без ток по време на гореща вълна през лятото. Целта на упражнението е правителството да получи подкрепа от американския сенат за изготвяне на нови законодателни регулации, свързани с киберсигурността.

В проекта участват ФБР, Националната агенция за сигурност и Министерството на правосъдието. В четвъртък (8 март) трите организации дадоха съвместен брифинг в сградата на Сената.

Сред противниците на новите законови регулации са големи доставчици на интернет като телекомите AT&T и Comcast. По време на изслушване в Белия дом те заявиха, че предпочитат да се придържат към доброволното споделяне на информация за потенциални киберзаплахи.

Симулацията "има за цел да убеди всички сенатори да предприемат нужните законодателни промени, които ще помогнат на американското правителство да предотвратява и реагира по-бързо на кибератаки", написа днес в имейл говорителят на Белия дом Кейтлин Хейдън.

Част от безпокойството на американските власти идва от миналогодишните атаки срещу големи щатски корпорации като третата по големина банка Citigroup и най-големия оръжеен производител в света Lockheed Martin.

Тези удари повишиха загрижеността на властите относно сигурността на инфраструктурни системи с висока степен на важност като банкови, енергийни и телекомуникационни мрежи. Някои от тях може да се окажат уязвими за хакерски нападения и компютърни вируси, което може да доведе до срив, придружени със загуба на човешки животи и огромни икономически и материални последици.

Според критиците на инициатива на кабинета "Обама" създаването на нови законови рамки, изискващи споделянето на информация за кибератаки, би имало дори обратен ефект. Според интернет доставчиците подобни правила биха възпрепятствали иновациите в сферата.

Днес кибервраговете са много динамични и използват все по-сложни техники за атака. Те не действат под усърдно определен набор от правила и процеси, заяви Едуард Алонсо, директор по сигурността в AT&T по време на изслушванията по темата, провели се в Белия дом.

Водещи

Най-четени