Смартфон-лаборатория ни спасява от опасни алергени 20.12 | 10:53

Приложението iTube ще направи храната ни по-безопасна

От Георги Георгиев

Смартфон добавка, която трансфомира телефона в мини-лаборатория, способна да засича опасни хранителни алергени, е най-новата разработка на проф. Ейдоган Озкан от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA). Озкан и неговият екип от изследователи са създали прототипи на устройство, което превръщат умните телефони в евтини прецизни лабораторни инструменти за хранителен анализ.

Най-общо казано, новото изобретение, наречено iTube, преобразува смартфона в т.нар. измервател на цвят (колориметър), способен да засече минимални количества алергени като фъстъци в храната. Апликацията може да се използва както у дома, така и на публични места, като например ресторанти, обясняват учените, цитирани от NBC.

"С нея потребителите ще могат да измерват количеството алергени в храната си и да качват резултатите на своите персонални сайтове или на публично достъпен сървър", коментира Озкан пред TechNewsDaily. Системата дава резултати за концентрации на алергени от порядъка на части на милион. Освен това тя може да съхрани данните в онлайн база, която потребителите могат да споделят с други страдащи от хранителни алергии.

За да ползва изобретението, което все още е на ниво прототип, потребителят трябва да постави храната в тестова епруветка и да я смеси с химикали, следвайки инструкциите в iTube app. Въпросната епруветка се поставя в прикаченото към смартфона iTube устройство.

Данните за анализ се събират от камерата и LED осветлението на смартфона, като самият анализ се извършва от мобилното приложение. Целият процес отнема около 20 минути.

Озкан и неговите колеги от UCLA вече са основали стартъп компанията Holomic, през която един ден ще се опитат да продават iTube след като разработката му приключи.

Водещи

Най-четени