Уотсън “постъпи“ на работа 13.09 | 20:03

Суперкомпютърът на IBM ще разрешава медицински казуси към голям щатски застраховател

От Георги Георгиев

Достатъчно игри и забавления. Технологичното чудо на IBM - суперкомпютърът Уотсън , който по-рано през годината победи най-добрите играчи в американското телевизионно шоу "Опасност" (Jeopardy), започва работа към един от най-големите здравни застрахователи в САЩ.

Там, вместо да отговаря на интересни въпроси, изискващи бързина, въображение и логическо мислене Уотсън ще помага в диагностицирането на медицински проблеми и ще дава разрешение за провеждането на лечебни процедури, съобщава AP.

Така здравният застраховател WellPoint, която разполага с 34,2 млн. членове, ще интегрира способностите на супермашината в анализа на информация за пациентите, улеснявайки правилния избор между различни възможности за лечение и лекарства.

В работата си компютърът ще комбинира данни от три основни източника – информация за отделния пациент, базата данни на застрахователя на лекарствата и възможните лечения, както и гигантската библиотека на Уотсън от медицинска литература.

Ръкополагайки с тази информация, компютърът ще може да провежда търсене и да отговаря на даден въпрос за секунди. Той ще предоставя няколко възможни диагнози на заболяването и начини за лечение, подредени по анализирана от компютъра степен на ефективност.

Резултатите от анализа на Уотсън ще могат да се разглеждат върху обикновен компютър или върху портативно устройство като смартфон или таблет.

Следващите задачи на Уотсън най-вероятно ще бъдат отново в областта на здравеопазването, но той може да се използва и за финансови услуги, както и в областта на обществената сигурност, обяснява Маной Саксена, изпълнителен директор на подразделението на IBM, отговарящо за практическото приложение на Уотсън.

Водещи

Най-четени