Суперкомпютърът Уотсън триумфира в Jeopardy 17.02 | 14:39

Машината победи най-добрите участници в американска викторина, изискваща нестандартно мислене

От Георги Георгиев

По време на финалния рунд от тридневният интелектуален "двубой" между човек и машина в американската телевизионна игра Jeopardy!, суперкомпютърът на IBM Уотсън (Watson) победи убедително многократните шампиони Кен Дженингс и Брад Рутер, съобщава pcmag.com.

Машината завърши първа с общата сума от 77 147 долара срещу далеч по-скромните 24 000 за Дженингс и 21 600 долара за Рутер.

Триумфът на Уотсън е важна стъпка в развитието на изкуствения интелект. Машината успява да победи най-добрите състезатели в игра, изискваща нелинейно мислене, включващо използване на метафори, ирония, гатанки и др. - все области, в които машинитесе справят по-зле от хората.

През трите дни на предизвикателството тя отговаряше по-добре от човешките си опоненти на въпроси, зададени на разговорен език.

Суперкомпютърът е създаден като част от серията машини на IBM ”Велико умствено предизвикателство " (Great Mind Challenge). Компанията се надява да продаде един ден интелигентната технология за въпроси-отговори на болници и кол центрове и така да улесни комуникацията с пациентите и клиентите.

Последният път когато IBM създаде предизвикателство на машина към човек бе суперкомпютърът Deep Blue, които успя да надиграе световния шампион Гари Каспаров през далечната 1997 г.

Водещи

Най-четени