Суперкомпютърът Watson ще промени индустриите 23.11 | 20:21

Възможностите му за анализ щe трансформират начина за управление на големи обеми от данни

От Георги Георгиев

Според тазгодишното проучване на IBM Tech Trends Report, проведено сред повече от 4 000 ИТ специалисти от 93 държави и 25 индустрии, усъвършенстваните възможности за анализ на данни на суперкомпютъра Watson ще допринесат за трансформиране на индустриите, които управляват големи обеми от данни.

Сред областите, които биха могли да се възползват най-много от технологията на IBM, са образованието и здравеопазването, като следващи в списъка са финансовите услуги и държавната администрация.

След като надви шампионите в американската телевизионна игра Jeopardy (успех, сравняван с победата на Deep Blue над световния шампион по шах Гари Каспаров през 1997 г.), суперкомпютърът Watson получи първата си реална задача - да анализира и поддържа информацията от базата данни на WellPoint, който е един от най-големите здравни застрахователи в САЩ.

"Резултатите са ясни. Мобилните компютърни системи, облачните системи, бизнес аналитичните системи са надминали очакванията на пазара и в днешно време са част от IT стратегията на всяка съвременна организация", каза Николай Драмов, директор отдел "Системи и Технологии" в IBM България.

Резултатите от проучването показват нарастваща нужда от технически умения в областта на бизнес анализа, социалните бизнес каузи, мобилните компютърни системи, технологиите с отворен код и облачните технологии. Тези четири технологии са по-свързани помежду си, затова при въвеждането на една от тях е нужно да се приложат и останалите.

Проучването дава възможност на ИТ специалистите и експертите от различни бизнес сфери да се запознаят с уменията и технологиите, които ще се използват и търсят най-много през следващите няколко години.

Основните изводи от проучването 2011 IBM Tech Trends Report са:

- 87% от анкетираните смятат, че технологиите с отворен код и отворен стандарт ще играят ключова роля в бъдеще при разработването на приложения;

- През следващите две години повече от 75% от организациите по света ще се възползват от услугите на облачните системи;

- 51% от анкетираните посочват приемането на облачните технологии като част от тяхната мобилна стратегия.

Целия доклад можете да изтеглите от тук.

Водещи

Най-четени