Създадоха екран, по-добър от този на новия iPad? 25.04 | 19:05

Pixel Qi се похвали с дисплей с резолюцията на Retina дисплея, но много по-икономичен

От Георги Георгиев

В постинг, публикуван на блога на американската компания Pixel Qi, Мери Лу Джепсън, основател и ръководител на компанията, съобщи, че Pixel Qi е разработила таблетен екран, чиято резолюция е еднаква с тази на нашумелите екрани Retina на Apple, но в същото време хабят много по-малко енергия, съобщава PhysOrg.com.

В изявлението си Джепсън твърди още, че техният екран е с по-високо цветово насищане, притежава по-добър ъгъл на гледане и е с по-добър контраст от този на таблета на Apple.

Малко познатата калифорнийска компания Pixel Qi (чете се "Пиксел Чи”) се занимава с производството на течнокристални дисплеи (LCD) за лаптопи, таблети и други екрани. Нейната създателка твърди, че в новия дисплей е използвана технология, която използва директната слънчева светлина, попадаща върху екрана, за да подсили неговата яркост.

Така, както може да се види от снимката, директната слънчева светлина не намалява видимостта на екрана (какъвто е случаят при iPad), а я засилва.

Познати още като трансфлектни, подобни екрани са способни да използват по-малко енергия на открито в сравнение с екраните от типа на Retina дисплея. За да подсили аргументацията си, Джепсън е публикувала към постинга си впечатляваща статистика, в която разликата в енергийната консумация на двата екрана е повече от очевидна. Самата статистика можете да видите тук.

За момента обаче твърденията на основателката на Pixel Qi за изключителните качества на новия дисплей не са потвърдени от втори източник, така че не е ясно дали те отговарят на истината. В постинга на Джепсън липсва информация за цената на новия екран, макар и в него тя да твърди, че в момента Pixel Qi е в преговори с "перспективни партньори”, които ще използват иновацията в бъдещите си устройства.

Водещи