Таблети и смартфони водят ръста в потребителската електроника 19.07 | 07:19

Търсенето на телевизори се очаква да е по-слабо

От Нели Минчева

Тази година повече от всякога интересът на потребителите по цял свят е насочен към таблетните компютри и смартфоните. Очаква се за покупки на тези продукти в глобален мащаб да бъдат похарчени сериозни суми, като само за САЩ се предвиждат рекордните 190 млрд. долара.

Прогнозата е на американската Асоциация на потребителите на електроника, разпространила в понеделник свой доклад, цитиран от Ройтерс.

От асоциацията смятат, че продажбите на таблети като този на Apple и на конкурентите на iPad ще достигнат 26,5 млн. броя, което ще донесе приходи в размер на 14 млрд. долара в САЩ.

Продажбите на смартфони пък ще скочат с 45 на сто до 23 млрд. долара, се казва още в изследването.

"Преди година пазарът на таблетите беше нов и недоказан пазар, а сега те, наред с останалите устройства с мобилна връзка като смартфоните и електронните четци, водят целия сектор към растеж", коментира асоциацията.

Секторът на потребителската електроника ще нарасне с 5,6% през 2011 г., докато очакванията за брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ са за покачване от 2,4%. Предвижда се приходите от доставки на потребителска електроника да се увеличават и догодина до нов исторически връх от 197 млрд. долара.

И докато по-иновативните продукти ще водят растежа, то традиционните устройства няма да се радват на засилен интерес.

Според проучването в момента 88% от американските домакинства притежават поне по един цифров телевизионен приемник. Заради този висок дял продажбите на телевизори най-вероятно ще паднат през тази година, въпреки че все още приходите в този сегмент са впечатляващи – над 18 млрд. долара.

Експертите считат, че повече ентусиазъм клиентите ще проявяват към свързаните с Интернет приемници, а дори и все още не много популярните 3D телевизори ще успеят почти да удвоят продажбите си – от 1,9 млн. закупени броя през 2010 до 3,6 млн. броя през 2011 г.

Водещи

Най-четени