Техническата поддръжка на големи PC производители съветва да избягваме Windows 10 06.11 | 15:59

Говорим за гиганти като Dell и HP

От Ивайло Коралски

Независимо че може би вече сте ъпгрейднали своята машина да работи с Windows 10, е добре да не споменавате този факт на производителя на въпросната. Като част от свое вътрешно проучване, Laptop са научили, че минимум екипите за техническа поддръжка на Dell и HP препоръчват на своите потребители да не ъпдейтват своите PC-та към Windows 10. Нещо повече – те дори препоръчват на юзърите, които вече работят под Win 10, да върнат предишната версия на OS-а, която са използвали.

Запитани от Laptop каква е причината за подобна практика, двете компании защитили въпросната. Dell и HP потвърдили, че залагат много на Windows 10, но в същото време ултимативна цел на екипите за техническа поддръжка е да оправят PC-тата на потребителите – дори това да означава да се върнат към предишна версия на софтуера, който използват като операционна система.

Подобна политика, прочее, не е изцяло нова. Почти всеки, който е бил част от техническа поддръжка на голяма копания ще ви сподели, че производителите на хардуер обикновено учат своите служители да ограничават използването на различни версии на един и същ софтуер. Основната причина е, че е много трудно те да гарантират адекватна работа на персонален компютър, произведен преди три и повече години – просто такива машини не са създадени с идеята да работят под по-новите версии на съответния OS.

Въпреки това, обаче, подобно политика е в пълен противовес с мощните опити на Microsoft да наложи Windows 10 като единствена операционна система. В този смисъл, ако производителите на PC хардуер не направят нещо по въпроса по-старите машини да работят адекватно под Windows 10, то Microsoft спонтанно може да се окаже с не един и двама объркани потребители.

Водещи

Най-четени