Точно колко 4К е Xperia Z5 Premium? 17.09 | 15:51

Относително 4К?

От Ивайло Коралски

Sony вдигна доста шум по време на обявяването на Xperia Z5 Premium в рамките на IFA 2015 в Берлин. До голяма степен с право – смартфонът е първият, който предлага 4К дисплей и значителни подобрения при камерата.

Колко обаче от информацията, която обработва телефонът, се изобразява в бясната 4К резолюция? Опитва ли се Sony да подлъже потребителите чрез изкусен рекламен трик? По-скоро не, но от друга страна се оказва, че голяма част от приложенията работят в 1080p резолюция, която е ъпскейлната до 4К от технология на Sony, която компанията използва при нейните 4К телевизори.

Пред Phone Arena говорител на Sony е обявил, че "потребителите ще могат да гледат видео и снимки във величествена 4К резолюция". Останалото съдържание на телефона обаче ще бъде изобразявано в 1080p, за да може устройството да работи в продължение на два дни без зареждане. Последното, прочее, е другата рекламна кукичка на високия клас Xperia телефони, която японците прокламират.

Истината е, че подобен компромис до голяма степен е разбираем – 4К е изключително изискваща резолюция дори за мощни лаптопи, а какво да говорим за смартфони.

Подобен компромис обяснява може би защо Sony за момента е единственият играч, който рискува с подобна резолюция при смартфон дисплей.

Моментните смартфони от висок клас хардуерно просто не са готови да издържат на 4К през цялото време. И най-вероятно няма да получим 4К резолюция при всички приложения на телефон в следващите две и дори повече години.

Повече за Xperia Z Premium, тук.

Водещи

Най-четени