Треската по Apple е в зенита си 25.04 | 13:26

С 35 млн. продадени смартфона щатският гигант надхвърли всички очаквания на анализаторите

От Георги Георгиев

Най-скъпата компания в света отново надмина очакванията на скептиците, като съобщи за огромни продажби на iPhone за изминалото тримесечие, пише AP.

По последни данни на Аpple от януари до март в световен мащаб са били купени около 35 млн. iPhone-a, което е почти два пъти повече от продажбите за същия период през миналата година.

"Те (Apple) продават продуктите си толкова успешно, че надхвърлиха очакванията и на най-големите оптимисти. Треската по Apple е в зенита си”, коментира Брайн Уайт, анализатор в Topeka Capital Markets.

Днес продажбите на смартфони формират 58% от общите приходи на Apple. За сравнение, преди 3 години този дял е бил 27%.

Данните сочат, че чистите печалби на компанията за второто тримесечие са достигнали до 11,6 млрд. долара или 12,30 долара на акция. Това е близо два пъти повече от приходите от 6 млрд. за същия период през изминалата година.

Основна "вина” за експлозивния растеж на продажбите на Apple носят пазарите на изток и по-специално Китай. Продажбите във "Велик Китай” (в който влизат Хонконг и Тайван), са се утроили в сравнение с година по-рано. Днес те съставляват 20% от общите приходи на щатската компания.

По отношение на iPad резултатите се оказаха малко по-ниски от очакваните. За тримесечието са били продадени общо 11,8 млн. таблета, което е два и половина пъти повече в сравнение с година по-рано.

Според Уайт основна причина за по-слабите продажби на iPad е все още недостатъчно доброто снабдяване на новия модел на таблета, който се появи в началото на тази година.

Малко по-слаби от очакваното са и продажбите на Mac-ове. За последните три месеца са били закупени 4 млн. от настолните компютри на Apple, което е със 7% повече от първото тримесечие за миналата година.

Водещи

Най-четени