Успя ли Lenovo да оглави световната PC индустрия? 12.10 | 10:29

По данни на Gartner китайският гигант за първи път е успял да задмине дългогодишния лидер HP

От Георги Георгиев

През третото тримесечие на годината китайският компютърен концерн Lenovo е успял да задмине Hewlett-Packard и така стане най-големият доставчик на персонални компютри в света. Това сочат анализите на изследователската компания Gartner за третото тримесечие на годината.

Според специалистите доставките на PC-та са намалели с над 8% за периода на годишна база, достигайки 87,5 милиона продадени машини в световен мащаб. Оценките сочат, че от тях продадените компютри на Lenovo възлизат на 13,7 млн. бройки, което е ръст от 9,8% в сравнение с година по-рано.

За същия период продажбите HP са намалели с над 16%, достигайки до 13,5 млн. бройки.

В публикувано от The Verge изявление базираната в Пало Алто компания опроверга статистиката на Gartner. От HP заявиха, че докладът е непълен, тъй като в него не са включени продадените работни станции. От компанията посочват анализи на конкурентната изследователска компания IDC, според които щатският гигант продължава да води пред китайския си конкурент с малко под един процентен пункт.

Макар и да се разминават по въпроса кой е номер едно в световната PC индустрия, всички анализатори са единни в едно – за 2012 г. световните доставки на персонални компютри отбелязват спад за първи път от над десетилетие насам. Сред основните причини за тенденцията са световната икономическа криза и бума на търсенето на смартфони и таблети.

Водещи

Най-четени