Хакерите Lulz Sec се саморазпуснаха 26.06 | 09:30

След като хакнаха мрежата на ЦРУ, на сената на САЩ и подразделения на ФБР

От Елена Коцева

Хакеры из Lulz Sec обявиха, че прекратяват своята дейност и групата им се саморазпуска. Самите хакери правят изявление в Twitter.

В прощалното си послание групата разкрива, че те са шест души, а проектът им е бил още от началото разчетен да работи 50 дни.

"Настана време да кажем: На добър път! Сега ние трябва да продължим нататък”, се казва емоционално и образно в посланието.

За времето си на съществуване Lulz Sec направиха успешни DDoS-атаки и хакнаха сайтовете на телевизионния канал Fox, Nintendo, подразделения на корпорацията Sony. Жертва на атаките им станаха и подразделения на ФБР, вътрешната мрежа на Сената на САЩ, на ЦРУ и на британската агенция за борба с организираната престъпност (SOCA).

В изявлението си хакерите обясняват, че са проникнали в сайтовете не с някаква друга цел, а "само и просто защото са могли да направят това”. Като своя идеология те провъзгласяват правенето на "номера и смехории”.

На 21 юни британската полиция обяви името на единия от участниците в Lulz Sec и започна неговото издирване. Малко преди това от групата се отдели 19-годишния Райън Клири, обвинен именно за атаката на сайта на SOCA.

На 23 юни пък хакерите бяха обявили, че всяка седмица ще атакуват и ще пускат в мрежата засекретена информация от базата данни на силовите ведомства. Какво е принудило Lulz Sec да се откажат от своите планове, в настоящото изявление не се посочва.

"Зад веселата грима с дъги и цилиндри – ние сме най-обикновени хора”, се казва в прощалното послание на групата.

Водещи

Най-четени