Туберкулоза плъзна в Северозападна България 29.10 | 14:37

По-малко болни от туберкулоза има в затворите

От Елена Кирилова

Повишена заболеваемост от туберкулоза има в областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Сливен, Кюстендил, Перник и София - град, каза д-р Тонка Върлева, член на Съвета на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, цитирана от агенция "Фокус”.

62 816 граждани са изследвани между 2009 и 2012 г. през седмиците на "Отворените врати” в страната. Резултатите показва, че са открити 693 случая на болни с актива туберкулоза и 2199 с латентна туберкулозна инфекция.

Вълева обясни, че туберкулозата е социално значимо заболяване. Лечението му изисква престой от три месеца в болнично заведение. Социалните институции пък трябва да участват в превенцията и лечението.

29 областни лечебни заведения се грижат за осъществяването на контрол на заболяването в страната на регионално равнище. Министерството на здравеопазването е сключило договори с 28 областни DOTS мениджъри за изпълнение на програмата. Те отговарят за координацията. Договори са сключени също с 97 патронажни сестри и с 26 неправителствени организации.

Най-голямото постижение на програмата са ремонтираните обекти за лечение на пневмофтизиатрични заболявания - сектори в 6 болници в Габрово, Варна, Кюстендил, Монтана, София, Добрич; Националната референтна лаборатория по туберкулоза в София и лабораторията във Видин.

Пациентите с туберкулоза и контактните със заболяването могат да бъдат регистрирани в електронна информационна система, която функционира в 30 болници у нас. От своя страна, 13 неправителствени организации са се заели с профилактиката на туберкулозата в ромската общност в градовете София, Монтана, Видин, Враца, Бургас, Кюстендил, Хасково, Стара Загора, Варна, Добрич, Пловдив и Пазарджик.

По думите на Вълева друго голямо постижение е намаляването на разпространението на туберкулозата в затворите.

Водещи

Най-четени