"Глухите камъни" пази спомен за култа към Бога Слънце 03.06 | 07:09

По 33 стъпала се стига до върха на тракийското светилище край Ивайловград

От Деляна Петкова

Днешната разходка от експедицията "Преоткрий България" ни връща в началото - ще ви разкажем как точно се е зародила идеята за представяне на малко познати и позабравени кътчета в страната. А тяхната история винаги е интересна.

Представяме ви "Глухите камъни" и разказа на Евгени Димитров:

Ивайловградско е районът в който се роди идеята за експедицията - първият обект, който заснехме, е тракийското светилище "Глухите камъни” до връх Света Марина.

В най-високата част на шосето, което свързва Любимец с Ивайловград, свива черен път към светилището. Дървени табелки по европроект указват посоката, но не е трудно да се заблудиш в отклоненията, ползвани от дървосекачи и бракониери. 

Нашият жив GPS се оказа семейство цигани, натоварили дървен материал на кон, които ни упътиха сравнително точно за мястото. Успяхме да стигнем с джипа до самото светилище, но обръщането за връщане е деликатна операция на пътя, класически затиснат със склон отгоре и дере надолу. Добрата маневреност на колата ни позволи да се справим с това без проблем.

Светилището е на невероятно панорамно място, със стотици трапецовидни скални ниши. С малко катерене пеш се стига до основната му част. Оттам се разкрива чудна гледка до язовир Ивайловград. 

В основата на скалата има две мегалитни светилища, издълбани навътре, а по 33 стъпала се стига до върха, където е издялана четвъртит скален басейн с ширина 3.20 на 3 метра. Според археолози, които са проучвали мястото, от връх св. Марина към река Арда преди векове е имало огромен град с улици и къщи, най-високото възвишение пък е служело за култ към Бога Слънце.

Цялата обстановка позволява на фантазията да се развихри и да си представим какави ли не сюжети на тази мистична сцена.

Ритуалите в светилището

Професор Валерия Фол, която заедно с покойния си съпруг е работила години на мястото, ни разказа няколко от вероятните сценарии за случки на светилището.

Знатните посетители идвали преди служба на коне от околните селища. Те прекарвали нощта в пещерата-утроба, подреждали свещените дарове на полицата вътре и царят жрец в съпровод на лира римувано говори за тайнството на безсмъртието, свещените знания и магическите сили.

На сутринта всички изкачвали стълбата към върха, за да посрещнат Бога-Слънце.

Другите пристигали вечерта, поставяли дарове в многобройните скални ниши и запалвали огънчета по върховете на скалите. Под музикален съпровод са се правели жертвоприношения в издълбани в земята ями.

След изгрева момчетата, които ще стават воини, показвали какво могат. Едно от изпитанията е да увиснат на въже по отвесната скала и да издълбаят своята ниша. Така доказвали смелост, търпение и саможертвеност.

В християнско време, както навсякъде, част от обредните традиции преминават и се запазват през поколенията. Легендите в съседното село Малко Градище разказват, че стопанин на селото е свети Атанас, който живее в един от кладенците.

След полунощ обикалял селото, качен на висок кон. В дните на зимното слънцестоене, също като траките, селяните му принасяли в жертва бик или овен. Вярванията говорят, че на 18 януари, когато е неговият ден, той се качва на върхха, сваля кожуха, облича копринена риза и изгонва зимата.

Останки на скален манастир от ХІ-ХІІ век откриха археолозите Георги Нехризов и Дойчин Грозданов на същото място.  Според двамата специалисти монашеската обител най-вероятно е била ограбена и разрушена от войниците от Третия кръстоносен поход (1189-1192). Манастирът е бил изграден на мястото на ранно византийска църква, наследила тракийското светилище.

_______________

Експедиция "Преоткрий България” е медийна инициатива на Сдружение "Културни проекти” и агенция БУЛФОТО. Експидицията е вдъхновена от фотоконкурса на списание Осем и ОББ  със същото име година по-рано. За успеха на проекта помагат Обединена Българска Банка, София Ауто, HDI застраховане, Ауто груп 5 и Шевролет.  Мобилен журналистически екип, качен на високопроходим автомобил посещава и пише за малко известни, но атрактивни исторически места в България и около нея.

Читалите на iNews имат възможността ексклузивно да научат за интересните дестинации и тяхната история.