"Екогласност" иска референдум и за застрояването на Черноморието 31.01 | 15:51

Нови данни за скандални строежи и заменки представиха от ПК "Екогласност"

От Елена Коцева

ПК "Екогласност" подкрепят протестите на движението "За да остане природа в България" и ще стартира процес на консултации за иницииране на референдум, посветен на опазването на околната среда в България и конституиране на парк "Черноморие".

Това беше обявено от представители на клуба на пресконференция в БТА, посветена на престъпни строежи по Черноморието.

Освен това, от "Екогласност" обявиха, че подкрепят предложението на "Зелени Балкани" за разваляне на всички сделки с дюни от 2008 година насам. Но не само това, а настояват срока, който да бъде обхванат да е от 2004 година.

"Не трябва да се пропускат други скандални сделки", категоричен беше председателят на ПК "Екогласност" Емил Георгиев. Той обясни, че в последните дни фокусът на общественото внимание се е изместил от изключително важните проблеми в страната, а именно – незаконните строежи и заменки по Черноморието.

На пресконференцията Георгиев настоя проверките, разпоредени от премиера, да доведат до някакъв краен резултат и да се спре с унищожаването на българската природа. Има още много изчезнали дюни от кадастралните карти, които мистериозно са се превърнали в гори, посочи Емил Георгиев, като подчерта, че за сътворяването на този феномен на природата са й необходими 10 000 години.

"Където и да се обърнем по Черноморието, изскачат скандални сделки." Емил Георгиев беше категоричен, че сделките със земи по Черноморието престъпно се прикриват и се отказва информация от страна на четири министерство – МИЕТ, МЗ, МОСВ и МРРБ, които обслужват олигархични интереси.

На пресконференцията беше представен снимков материал от Камчийски пясъци, където парцел от 477 декара е закупен за 13 стотинки на квадратен метър, а в Аркутино и туристически център "Свети Тома" 600 дка гора са придобити за стойност от 200 хиляди лева. Реалната стойност за покупката на Пешов, собственик на Главбулгарстрой, според Емил Георгиев е 300 милиона лева.

От "Екогласност" представиха и други случаи на застрояване, което е в нарушение на всички норми за опазване на околната среда, като например построяване на малко голф игрище в сърцето на дюните край Слънчев бряг, а също и на 1000 незаконни апартамента в комплекс, продадени без акт 16 на чужденци, чийто отпадни води се изливат в река Хаджийска, тъй като няма изградена канализация. За този комплекс няма издадени никакви разрешителни, но той функционира вече три години.

"Самите руснаци и британци, които са си купили имоти, нямат никаква вина, смята още Емил Георгиев. Той беше категоричен, че Министерството на околната среда и водите е "инкубаторът на лъжите" и че това рано или късно ще доведе до съд.

Според информация на "Екогласност" много сигнали за обвързаности от и към МОСВ вече са подадени като сигнали в ДАНС, прокуратурата и Дирекция Национална полиция.

Водещи

Най-четени