Airbus продава 60 самолета на Китай 26.04 | 16:53

Сделката е на стойност 8 млрд. долара

От Ралица Стоянова

Китай се съгласи да купи 60 самолета от европейския производител на самолети Airbus. Сделката е на стойност 8 млрд. долара.

Това е първата подобна сделка, след като Европейският съюз прекрати включването на чуждестранни авиокомпании в спорния си план за търговия с емисии, съобщава BBC.

Китай изрази неодобрението си за въпросния план, който таксува авиолиниите за въглерода, който излъчват. Миналата година Airbus твърдеше, че Китай блокира фирмите да закупуват от нейните самолети на фона на скандала около схемата за въглеродни емисии.

Сделката бе подписана в рамките на серия от споразумения по време на двудневното посещение на френския президент Франсоа Оланд в Китай.

Плановете на Европейския съюз за въвеждане на Схемата за търговия с емисии (ETS) бяха изпълнени, но със съпротива от страна на участниците. Схемата дава разрешителни за въглеродни емисии. След като дадена авиокомпания надвишава определената квота емисии, тя трябва да плати за допълнителни разрешителни.

Според поддръжниците на системата за търговия с въглеродни емисии, това е положителна инициатива, която цели понижаване на замърсяването на околната среда. Критиците – сред които и Китай, Русия и САЩ, смятат, че мярката нарушава клаузите на международното право.

През март Airbus спечели рекордна поръчка за 234 самолета - повече за нея прочетете в Econ.bg.

 

Водещи

Най-четени