А ако тепърва трябваше да строим пирамидата в Гиза... 13.03 | 15:15

Начинанието би изисквало пет години и пет милиарда долара

От Мария Ангелова

Великата пирамида в Гиза е построена преди около 4500 години. А изследователите все още не са на единно мнение как точно се е случило това.

Приемаме за даденост, че днешните технологии са на светлинни години напред в сравнение с тези от преди хиляди години. Но пък ако тепърва трябваше да построим пирамидата? Колко би струвало подобно начинание и колко време би отнело то?

Отговорът дава френският архитект Жан-Пиер Худен. Пред изданието LiveScience той обяснява, че подкрепя теорията, според която египтяните са издигнали пирамидата с помощта на спираловидна рампа във вътрешността ѝ, а не с рампи под наклон от външната страна, както предполагат други хипотези.

Ако трябва да издигнем пирамидата на Хуфу днес, ще има една основна разлика - вместо силата на роби, ще използваме двигателите на строителни машини. А за последните метри до върха – кран, точно както хеликоптери поставят кранове при строежа на най-високите етажи на небостъргачите.

Нека да видим какво имаме за строене. Великата пирамида в Гиза е с квадратна основа с дължина около 230 м и е висока около 140 м (всъщност преди е била по-висока, но заради ерозията височината ѝ е намаляла с около 10 м от построяването й до днес).

Според легендата древните египтяни са я издигнали само за 20 години с неуморния труд на около 4000 роби. Худен смята, че ако използваме строителни машини и кранове, днес ще са ни нужни около 1500-2000 работници и около пет години, за да постигнем същия резултат.

Според изчисленията на архитекта цената на проекта би била около 5 милиарда долара (тук влизат трудът и материалите).

В съвременния свят няма постройка, независимо с колко луксозни материали и високи технологии, чието издигане да е струвало толкова много. За сравнение, построяването на най-високата в момента сграда в света, дубайският небостъргач Бурж Халифа (близо 830 м), е струвало 1,5 милиарда долара.

Водещи

Най-четени