Ако искате евтина почивка на море - сега е моментът 28.05 | 11:15

За седмица престой у нас цените започват от 200 лв., коментира експерт

От Симеон Досев

С 15% по-евтино може да ви излезе морето, ако направите резервация до края на май. Това коментира главният експерт към Института за анализи и оценки в туризма Константин Занков, цитиран от bnews.

За седмица престой у нас цените започват от 200 лева на човек. Ако искате почивката да е "all inclusive” в 4 или 5-звезден хотел, ще трябва да платите до 1200 лева. Офертите са за месеците юни и септември.

За същото време в съседните ни Гърция и Турция морето за 7 дни излиза около 130 евро само за настаняване и до 550-600 евро за нощувки и храна в луксозните хотели. Тук обаче не влизат и разходите за път.

"Нашенецът вече се отказа от  традиционна почивка. Обикновено търси съчетание на морската ваканция и културен туризъм. Друго интересно е, че вече не правим една дълга ваканция, а предпочитаме две. Един път на море, а следващия -  на СПА или планина", казва Занков.

Масово българите ще почиват и това лято, освен в страната ни, така и в Гърция или Турция. Все по-голяма популярност обаче набират Албания и Македония, не само като страни за екскурзия, но и за почивка

"Така наречените нови българи – млади, високообразовани и работещи в чужди фирми, все повече се отдават на екзотични пътувания. Но техният брой по обясними причини все още е малък", казва Занков.

Тази година експертите очакват силен летен сезон с ръст от около 1-1,5% спрямо миналия. Предвижда се у нас на море да дойдат главно туристи от Великобритания, Русия, Германия и Румъния.

Водещи

Най-четени