Вдигнаха забраната за туризъм в тигровите резервати в Индия 19.10 | 07:35

Забраната беше активна 3 месеца

От Елена Кирилова

Върховният съд в Индия постанови, че забраната за туризъм в тигровите резервати в Индия трябва да бъде премахната, съобщава в. Telegraph.

Преди почти три месеца съдът обяви, че за неизвестен период от време забранява допускането на посетители в основните части на повече от 40 места, на които живеят тигри.  

Мярката целеше защитата на този животински вид, но се оказа изключителен проблем, тъй като засегна частни бизнес интереси. Негодуванието се появи поради това, че в няколко индийски щата преди време беше разрешено строителството на хотели и магазини във вътрешността на резерватите.

Групи екоактивисти критикуваха открито забраната и изтъкнаха, че липсата на туристи ще изложи тигрите на по-голям риск от дървосекачи и бракониери.

Съдът изисква в рамките на шест месеца всеки резерват да представи план за опазване на животните и природата, като се придържа към насоките на Националния орган за опазване на тигрите.

Според тези изисквания туризмът трябва да се ограничи до 20 на сто в критичните области. Освен това не бива да се създава нова инфраструктура за туризъм около резерватите.

Смята се, че на Земята има само 3200 тигри, които живеят в дивата природа, а в Индия живеят повече от половината от тях.

Водещи

Най-четени