Какво да разгледате в Любляна? 27.01 | 10:58

Пет прекрасни забележителности, които задължително трябва да видите

От Елена Кирилова

Словения не е най-популярната дестинация сред българите, но и тази страна има много неща, които да ви разкрие. Столицата й Любляна ще ви изненада с красотата и забележителностите си. Ето какво можете да видите в този прекрасен град:

Площада Прешерен

Ако искате да си уговорите среща с някого, площадът Прешерен е най-подходящото място за целта. Всъщност това е истинското сърце на града, което ще ви очарова. На това място ще видите статуята на словенския поет Франце Прешерен, както и триизмерна карта с миниатюри на местните забележителности. Ако обичате кафета, ресторанти и магазини, ще ги намерите тук. Точно срещу площада ще имате шанса да се насладите на Тройния мост и сградата на францисканската църква.

На разходка с корабче

Ако не разполагате с много време, то разходката с корабче е доста добър вариант. Благодарение на нея ще успеете да разгледате по-бързо къщите в Стария град, както и многото мостове. Ще можете да чуете и веселите улични музиканти, докато се носите спокойно по течението на реката.

Драконовият мост

Истинският символ на града е Драконовият мост, на който има четири големи статуи на дракони. По лампите, осветяващи моста през нощта, пък има други, по-малки дракони. Легендата разказва, че, ако по моста мине девствено момиче, дракони размърдват опашките си.

Манастирът Крижанке

Ако пътувате с цел посещения на културни събития, трябва да отидете задължително в Манастира Крижанке. През лятото се провежда и Фестивалът на Любляна, когато можете да видите изложби, театрални постановки и концерти под открито небе.

Музеят на модерното изкуство

За финал си оставете Музея на модерното изкуство, където можете да разгледате творчеството на словенските модернисти на XX век, както и с това на съвременни творци, повлияни от модернизма.

Повече за забележителностите в Любляна можете да научите от нашите колеги от Peika.bg.

Водещи

Най-четени