Морската ваканция - любима на чужденците, идващи у нас 08.05 | 21:13

Расте интересът към културния туризъм

От Елена Кирилова

Очаква се увеличение във ваканционния туризъм. Имаме потенциал и като страна, предлагаща културен туризъм

Увеличение на ваканционен туризъм между 5% и 10% се очаква през тази година, твърди председателят на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции Байко Байков, цитиран от агенция "Фокус”.

По думите му става дума за морската ваканция и за летния туризъм, от които се възползват множество туристи от Украйна и Русия.

Големи са очакванията от културния туризъм, смята Байков. Оживлението в туризма обаче ще е в няколко посоки.

Сериозни предпоставки за развитие като туристическа дестинация има Пловдив, тъй като привлича предимно почитателите на културния туризъм. Това са най-вече туристи от Западна Европа, но и френските туроператори и посетители вече проявяват по-сериозен интерес.

През 2012 г. 400 хил. души са посетили Пловдив, а отбелязаният ръст е с около 70 хил., туристи. Тази година броят им вероятно ще надмине 420 хиляди. Сериозен интерес предизвикват и дестинациите около Пловдив - Казанлък, Старосел и Перперикон.

Пловдив привлича посетителите с античността и културния календар, ето защо културните събития в него трябва да имат постоянни дати и да се презентират умело в туристическите пакети, твърди председателят на Съвета по туризъм в Пловдив Любозар Фратев.

София, Варна и Велико Търново са другите градове, които предлагат културен туризъм.

По думите на Байков Балканите предлагат редица атракции, свързани с виното и кулинарията.

Средният турист, идващ у нас, има различен профил. Младите хора, търсещи забавления и готови да похарчат между 50 и 100 евро дневно, предпочитат Слънчев бряг като дестинация за лятото.

Екотуризмът е по-характерен за семейните хора с интелект, които има доходи над средните и нормално светоусещане. Дневно те харчат по 120 евро в България.

Според Любозар Фратев интересът към България расте. Това са показали миналите туристически борси в Мароко и Барселона.

Водещи

Най-четени