Не влизайте във водата, поне 2 часа след хранене 20.07 | 13:39

Според народното поверие вълните взимат жертви за Св. Илия

От Цанка Донкова

Празнуваме Илинден - един от най-светлите летни празници. Християните почитат Свети пророк Илия, който е един от най-великите измежду старозаветните праведници, изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог.

Но този ден се свързва и с едно мрачно поверие. На Илинден морето взема най-много жертви за светия пророк Илия. Старите рибари казват, че Илинден идва с мъртва хватка на морето.

От днес времето се обръща и почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение.

Рибарите предупреждават още, че докато преброиш до пет, вълната те удря и след това те дърпа навътре. Летовниците, които вярват на поверието, не ходят на плаж. Те не припарват до морето на 20 юли и на 2 август.

Но останалите, които са скептични към народните вярвания, все пак трябва да бъдат внимателни.

По данни от Водната спасителна служба около 1020 спасителя се грижат за безопасността на почиващите на територията на страната. И макар че 80% от случаите на удавяния се случват на неохраняеми водоеми във вътрешността на страната, това не трябва да успокоява летуващите по морския бряг.

Не влизайте във водата, поне 2 часа след хранене, съветва Майа Антова, експерт във Водноспасителната служба към Български червен кръст пред iNews. Тя добавя още, че за да се погрижим за безопасността си, не трябва да пренебрегваме и температурната разлика между телата си и водата.

Също изключително опасно е влизането във водата след употреба на алкохол и опиати.

Тъй като най-уязвими са малките деца, съветът на експерта е да не се допуска малчуганите да бъдат оставяни без надзор около водата.

Черната статистика от началото на годината показва достатъчно трагични случаи на удавници - както деца и младежи, така и по-възрастни.

Ако сте решили все пак да се порадвате на лятото, като отидете на плаж, то бъдете изключително внимателни и стриктно спазвайте съветите на спасителите. Така не само ще прекарате добре времето си, но и няма да се потвърди черното поверие за Илинден.

Водещи

Най-четени