Несебър се представя на "Културен туризъм 2011" 13.04 | 07:58

Туристическо изложение "Културен туризъм 2011" започва във Велико Търново

От Кремена Бедерева

За четвърта поредна година община Несебър ще участва в престижното VIII-то Международно туристическо изложение "Културен туризъм 2011”, което започва днес, съобщиха от пресцентъра на общината.

Домакин на форума е Велико Търново.

Общината е подготвила спектакъл "Несебър" като артистичен подход към представянето на града. На миналогодишното изложение бяха представени само части от него.

Общината е подготвила и изненада за посетителите - кулинарни изделия, специално приготвени от несебърски майстори.

Кметът на Несебър Николай Димитров ще вземе участие в годишната среща на кметовете на общини от Република България по проблемите на туризма, организирана от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Той ще изнесе специален доклад, в който темата е как се управлява град световно културно наследство. Кметът ще вземе участие и в дискусия, на която ще се обсъдят мястото на атрактивни природни и исторически забележителности в туристически програми.

Проявата се организира от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и е част от Националната кампания "Чудесата на България 2011”.

По време на срещата ще бъде презентиран най-новият филм на общината "Аз съм доброволец в Несебър”. Традиционно градът на ЮНЕСКО ще участва във филмовия фестивал "На източния бряг на Европа” по време на изложението с филма "Несебър - градът на църквите” и с видеоматериал, наречен "Празник на домашната наденица в Кашарица”.

Миналата година Община Несебър спечели две награди. Единият приз е за инициативата "Празнувай с нас", която превръща градските празници в продукт на културния туризъм.

Другото отличие е за рекламния филм "Никулден в Несебър”, който взе участие във филмовия фестивал "На източния бряг на Европа”. В протокола на заседание на журито бе записано, че наградата се присъжда заради "отчетливото и емоционално послание и оригиналния поглед към един морски курорт извън сезона”.

Официалното откриване на VIII-то Международно туристическо изложение "Културен туризъм” е пред Изложбените зали на ул. "Рафаел Михайлов” във Велико Търново. В престижния форум ще участват над 80 изложители.

Чуждестранни туристически представителства, фирми и организации от Испания, Полша, Аржентина, Индонезия, Гърция, ЮАР, Македония, Румъния, Хърватска, Франция и др. ще гостуват на старата столица от 13 до 15 април.

Форумът се организира от Общинска агенция по туризъм "Царевград Търнов” и Община Велико Търново, съвместно с Асоциация на Българските туроператори и туристически агенции, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и със съдействието на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

Водещи

Най-четени