Сагата с руските туристи няма да струва нищо на българския данъкоплатец 19.09 | 20:24

С пари от бюджета е платен само полетът на правителствения самолет

От Петя Михайлова

Спорът между компаниите "Алма тур" и "България Ер", който доведе до отмяна на полети, няма да струва нищо на българските данъкоплатци.

Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски, цитиран от БНР.

По думите му с пари от бюджета е платен само полетът на правителствения самолет към Русия.

"Има приет метод за решаване на такива ситуации, касаещи наши граждани в чужбина. Механизмът е следният: застрахователната компания, където има сключена полица, се грижи тези граждани да бъдат върнати на наша територия. По същия начин руската държава би трябвало да има такъв механизъм, за да прибере своите граждани в такива случаи", обясни транспортният министър.

Той подчерта още, че в пакетите, които са закупили руските граждани за тяхната почивка, много ясно е записано, че при такава ситуация руските туристи сами си заплащат билета за обратно връщане, а след това им се възстановяват тези средства.

"Ако се заведат дела, вероятно ще получат и обезщетение", прогнозира министърът.

Той съобщи още, че по данни на превозвача "България Ер", пропуснатите ползи за компанията възлизат в размер на 400 000 евро.

iNews припомня, че кризата с туристите на бургаското летище започна в петък (9 септември), след като "България Ер" съобщи, че анулира чартърите, резервирани от "Алма тур". Причината е, че те не са били платени, а освен това туроператорът има дълг от 7 млн. лева към авиокомпанията.

След продължилата няколко дни сага с блокираните туристи стана ясно още, че те ще заведат и съдебни искове срещу туристическата компания "Алма Тур", която е прибрала парите за билети, но както се оказа впоследствие, те не са стигнали навреме до авиокомпанията.

Тази практика продължавала отдавна и така се стигнало до натрупването на огромното задължение към "България Ер".

От представителството на националния превозвач в Русия уточниха, че преговори за уреждане на дълга с "Алма тур" се водят от месеци, като на няколко пъти е била постигана договореност за разсрочване и е бил приеман погасителен план, но в крайна сметка парите така и не постъпили по сметките на авиокомпанията.

Водещи

Най-четени