Уикенд идея: Ако искате да видите рая, елате в Дубровник! 27.04 | 10:55

Древният хърватски град е една от най-желаните туристически дестинации

От Мартина Панайотова

"Ако искате да видите рая на Земята, елате в Дубровник”. Това е може би най-успешният рекламен слоган, който прословутият ирландски драматург Джордж Бърнард Шоу произвежда съвсем случайно през 1929 г., докато се чуди по какъв начин да изкаже възхищението си от древния хърватски град. И, наистина, Дубровник е една повече от препоръчителна дестинация за всички любопитни как ли биха могли да изглеждат земите на боговете, без значение християнски или езически са те. Защото Дубровник е универсален синоним на понятието за божествена земя – ни повече, ни по-малко.

С две думи, ако обичате красивите гръцки плажове, величествените швейцарски планини и уникалната италианска архитектура – отидете в Дубровник, защото там ще намерите всичко това накуп. Да, възможно е.

Малко история и любопитни факти....

Дубровник (на латински Ragusa, Рагуса) е град с древна история в най-южната част на Хърватия, на самия край на Дубровнишкия провлак. В миналото е един от важните центрове на развитие на хърватския език и средище на писатели, поети, драматурзи, художници, математици, физици и други учени. Дубровник е основан при сливането на два града: Лаус, разположен на малък остров по южното далматинско крайбрежие, подслонил италианските бежанци от близкия град Епидаурум (днешен Цавтат), и Дъбрава, славянско селище в подножието на горист хълм.

От своето основаване през 7 век, градът е под защитата на Византия, но след кръстоносните походи Рагуза попада под венецианска власт, а според Задарския мирен договор от 1358 г. става част от Унгарско-Хърватското кралство. (Това е и причината целият облик на града да изглежда толкова... италиански).

Във времето от 14 век до 1808 г. Дубровник е управляван като свободна държава с име Respublica Ragusina (Рагузка република). Тя достига своя връх през 15 и 16 век, когато дубровнишката таласокрация, основаваща се на морска търговия, е единственият източноадриатически град-държава, съперничещ по мощ и влияние на Венеция и другите италиански морски републики.

Градът е управляван от княз и аристокрация, обединена в два градски съвета, които поддържат строга социална система но и отменят търговията с роби в началото на 15 век и ценят високо свободата. Тук трябва да отворим една скоба, за да ви кажем, че княжеският дворец, който се намира на централния площад, е едно от най-любопитните места за посещение.

Самата сграда е превърната в музей, като всичко в нея – мебелите, предметите, дори дрехите, е запазено точно каквото е било по онова време. Влезете ли в двореца, все едно сте влезли при самия княз, който е отишъл до другата стая да донесе кафето. Е, при кой точно княз, не съм съвсем сигурна, защото те са се сменяли всеки месец, като предпазна мярка срещу корупция.

И още, когато определеният за управляващ бил избиран, той бил задължен да се премести в двореца и да не излиза навън до края на мандата си. Затова над самата порта, в каменната стена е издълбан надпис на латински, който означава нещо от сорта на: "Тук оставаш целия си личен живот и започваш да живееш този на хората".

В републиката постепенно настъпва упадък след криза в средиземноморската търговия и особено след катастрофалното земетресение през 1667 година. През 1699 г. градът е принуден да продаде две парчета земя от територията си на османците, за да се избави от напредващите венециански войски. През 1815 година, след решение на Виенския конгрес, Австрия анексира Дубровник като част от Кралство Далмация. Под австрийска власт официалното име на селището е Рагуза. След това градът влиза в пределите на Кралството на сърби, хървати и словенци (от 1929 г. Югославия).

През Втората световна война е окупиран от италиански и немски сили. По време на Войната за независимост на Хърватска срещу останалите югославски сили старият град на Дубровник е обсаден и бомбардиран на 6 декември 1991, а останалата част от града търпи дори по-големи поражения от октомври 1991 до май 1992 година. След края на войната е започнат мащабен проект за реконструиране на града със съдействието на ЮНЕСКО. Дубровник е възстановен в древен стил, за да запази атмосферата си.

Това общо взето ще ви разкаже някой от множеството екскурзоводи, които събират тълпящите се на главния площад хора. Истинската забава обаче настъпва, когато се качите на величествената крепостна стена, която огражда целия стар град. Разходите ли се по нея, от една страна ще огледате целия град като на длан - с всички красиви, криволичещи улички, архитектурни забележителности и къщи с дворове с разкошни портокалови градини, а от друга - неземно красивото Адриатическо море с цвят на смарагди, което се разбива във величествените скали под и около самия град.

Като всеки туриситчески град и Дубровник предлага множество забавления за туристите - макар и древен, той изобилства от ресторанти, кафенета и барове от всякакъв тип, които биха могли да задоволят и най-претенциозния вкус. Горещо ви съветвам да посетите някой от многото рибни ресторанти, като за предпочитане е той да е по-далече от главните улици - знаете, правилото за вариращите в зависимост от локацията цени.

Що се отнася до хотелите, бихте могли да отседнете в някой от многото, които са построени в новия град (на цени от 30-40 евро нагоре на човек в ниския сезон) или да да спестите някоя друга куна (местната валута) и да отседнете в един от хотелите, построени в прилежащите на Дубровник области, част от Дубровнишката ривиера. Те се намират на разстояние 12-13 км от самия град, но през повечето минава градски транспорт, който ще ви закара в центъра на събитията (автобусите минават на 1 час, като през седмицата последният е до 00:00 ч., а през уикенда - до 01:00 часа).

И още нещо, генерално хърватите са изключително гостоприемни и добронамерени хора.

Полезен съвет е обаче да не подхващате темата около военните действия от 90-те години на миналия век, защото те още пазят горчивите спомени, за което свидетелстват и някои полуразрушени от бомбандировките сгради, умишлено оставени, за да напомнят на хората какво е било.

Любопитен факт: Дубровник служи за най-автентичния сценичен декор на хитовия сериал "Игра на тронове”. Всъщност, Кралски чертог е именно Дубровник.

Водещи

Най-четени