Уикенд идея: Най-горещият гейзер в Европа 03.02 | 10:40

Бликащата от земята вода в Сапарева баня е с температура 103 градуса

От Мария Ангелова

В студа, който е сковал цялата страна, идеите за пътуване не са много привлекателни, освен на теория. Повечето от нас предпочитат да си стоят вкъщи, да гледат снега само през прозореца и да чакат слънчевите лъчи да вдигнат температурите над нулата, за да тръгнат по разходки.

Ако обаче се намирате близо до Сапарева баня, ви препоръчваме нещо, което със сигурност ще ви стопли. Защото в градчето се намира единственият гейзер в континентална Европа. Нещо повече – най-горещият на Стария континент.

Врялата вода изригва от земята с температура 103 градуса. Тя и до днес се използва от по-възрастните жители на града за варене на картофи за животните – слагат кофа с картофи в основата на гейзера и след време се връщат да си я вземат.

През по-голямата част от времето гейзерът сякаш танцува – водата подскача по около 1 м сред облак пара на всеки 5 секунди, а от време на време изригва и по-високо – до 18 м.

Откриването на гейзера става по време на сондиране през 1957 г., като работниците едва успяват да избягат, когато чуват подземния тътен, малко преди от земните недра да изригне вряла вода и пара.

Днес водата от извора се използва за отопление на обществените сгради в Сапарева баня (кметството, детската градина, училището). В града има и санаториум, модерна баня, два хотела с балнео центрове – чудесни условия да си починете по всяко време на годината.

Неслучайно лечебните води на Сапарева баня се използват от повече от 6000 години. От древното име на града – Германея, произлиза и името на течащата наблизо река Джерман.

През който и сезон да дойдете, гейзерът ще ви впечатли – през лятото нощем е осветен в различни цветове, а зимата гледката на горещата пара, носеща се над снега е впечатляваща. Когато стане много студено, част от водния ансамбъл замръзва, но гейзерът продължава да блика и образува причудливи ледени форми. Около него има спретнато паркче, посетителски център, кафене и амфитеатър с лятна сцена. Из целия град има чешми, от които тече минерална вода.

Докато сте в Сапарева баня, отбийте се в църквата "Св. Никола", която се намира в парка, вижте и парка на загиналите в Отечествената война. 

Сапарева баня се намира само на 15 км източно от Дупница. Има няколко семейни хотела, в които можете да отседнете. Ако идвате през зимата с автомобил, задължително носете вериги.

Водещи

Най-четени