Уикенд идея: Амстердам - за всекиго по нещо 30.11 | 10:57

Холадската столица приканва туристите с леката дрога, червените фенери и великите си художници

От Ивелина Георгиева

Каква е първата асоциация, която ви идва наум като чуете за Амстердам? Безспорно за повечето хора това е марихуаната, за други - червените фенери, за трети - лалетата, а за четвърти - диамантите.

Всички тези неща са емблематични за Амстердам и дори са отличаващ се символ в сувенирите и картичките, които се продават на всякъде в града.

За да имате време да разгледате добре този град, нашето предложение този път е за по-дълга уикенд идея - от четвъртък-неделя. Така ще разполагате с 3-4 дни, за да опознаете по-детайлно холандската столица.

Ако проявявате интерес към тази дестинация, е добре да знаете, че всеки ден рано сутрин има директни полети от София до Амстердам. Самолетът излита в 7.20 часа българско време, полетът трае два часа и половина и в 09.15 часа холандско време вече сте на летището в Амстердам.

Амстердам е град, който може да задоволи желанията и любопитството на всеки. Той предлага много възможности за развлечение за млади и стари.

718921

Ако сте отишли там с цел да се напушите с трева, то това е мястото, където може да направите това спокойно и навсякъде, без да се притеснявате от органите на реда. Безбройните кофишопове, в които можете да се сдобиете с леката дрога, са пълни с туристи от сутрин до вечер.

Дори да не посетите подобно място, просто защото не ви влече, не се учудвайте и недейте да нервничите, ако на всякъде по улиците ви мирише на марихуана. В Амстердам почти всички пушат трева, докато вървят и се разхождат. А ако не знаете как мирише тревата, то безспорно Амстердам е мястото, където ще разберете това.

Ако сте млада и влюбена двойка в Амстердам, може да се сгодите много набързо. Почти на всеки ъгъл има магазини за диаманти и то на по-достъпни цени.

Едно от най-интересните места в града е фабриката за диаманти, създадена през 1878 година. До нея може да стигнете с туристически автобус, който тръгва от площад Дам.

Във фабриката за диаманти ще ви научат как да оценявате стойността на диаманта и ще ви разкажат историята за добива им.

Експерт от предприятието ще ви обясни на какви критерии трябва да отговаря качествения диамант, така че да не ви подвеждат, ако сте решили да се сдобиете с подобна ценност. Той ще ви покаже различни по размер, цвят и блясък диаманти и ще ви обясни качествата на всеки един от тях. Но най-впечатляващото е цената на този камък, тъй като ако се закупи директно от фабриката, направо ще ви се стори евтин.

718920

Затова, ако сте решили да се сгодявате, то бързо хващайте самолета за Амстердам и направете една изгодна покупка на годежен пръстен за своята любима.

Любителите на културата и изкуството също няма да останат разочаровани в холандката столица.

Музеят на Ван Гог е една от най-популярните културни забележителности и съдържа най-голямата колекция от платна на великия художник. Почитателите на изкуството на този гений могат да се полюбуват на едни от най-известните му творби като "Слънчогледите", "Селяни ядат картофи", "Жълтата къща" и др.

Музеят е разположен в нова, модерна сграда, до която може да се придвижите най-бързо с туристически автобус. Единственото, което може да ви разколебае да влезете, е огромната опашка от желаещи да зърнат произведенията на Ван Гог. Това обаче няма да е пречка за тези, които са отишли в Амстердам, с цел да опознаят културните дестинации на града.

Мястото, където се пазят най-хубавите творби на другия най-известен холандски художник е музеят на Рембранд ван Рейн. Той е в непосредствена близост до този на Ван Гог, което дава възможност в един ден да бъдат разгледани и двата музея.

Любителите на стария холандски майстор могат да видят в музея на Рембранд оригинал на най-известното му произведение "Нощна стража". Сред другите експонати са "Еврейска невеста", Автопортрет като апостол Павел и др.

Площад Дам е една от най-известните туристически дестинации в Амстердам. Той е разположен в центъра на града и е заобиколен от Кралския дворец, музея на Мадам Тюсо, огромен шопинг център и Гранд хотел Краснаполски - за някои той е по-известен като мястото, където застреляха Косьо Самоковеца. Оживлението на площад Дам не стихва почти през цялото денонощие. Около него има много магазини, ресторанти и нощни заведения.

Каналите са едни от най-емблематичните забележителности за холандската столица. Те са обявени през 2010 г. на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО за обект със световно значение. Каналите в Амстердам се смятат за национален паметник на градската архитектура. Най-добрият начин да ги разгледате е като се качите на лодка.

Така ще се открие пред вас невероятната гледка на старите холандски къщи, цветя и величествени постройки, разположени около каналите на града. Такива круизи се предлагат в централните части на града.

718924

Лалетата са другият основен символ на Холандия. За целта амстердамци са направили пазар на цветята, който работи целогодишно и е истинска радост за очите. Освен луковици на лалета там се предлагат всякакви видове семена на растения, както и на марихуана. 

Какво е Амстердам, ако не посетите прочутите червени фенери. Денонощно там гъмжи от туристи, дошли да видят "жриците на любовта". Червените фенери са съвсем близо до площад Дам и са разположени в едни много малки и тесни улички.

Нощният живот в Амстердам също не е за подценяване. Подобно на нас, холандците обичат да излизат в петък и събота. Нощният живот на холандската столица предлага богата гама от разнообразие. Има много заведения, които наподобяват хангар. В тях няма маси и столове, а само място обособено за танци и бар, откъдето да се сдобиват хората с питие. В този род заведения музиката е само електронна и ако не сте привърженици - по-добре не ходете там.

Другият вид заведения са по-лъскавите дискотеки, в които музиката е по–популярна и преобладават хитовете, които слушаме по радиото. Там определено можете да седнете нормално на маса или сепаре, ако има свободни места.

Амстердам е един интересен град, който предлага още много разнообразни забавления и забележителности. По всяко време на годината там има какво да се види.

Времето в холандската столица е доста меко, заради морето, което я обгражда. През зимата там не вали сняг и температурите не са много ниски. Студено става като задуха силен вятър, а мъглите са често явление там.

Водещи

Най-четени