Уикенд идея: Да пазаруваме в Одрин 23.11 | 10:05

Важно е да знаете, че събота е денят на епичното одринско пазаруване

От Мария Ангелова

Студеното време вече значително ограничава разходките ни както в страната, така и в чужбина. Смразяващият вятър никак не може да ни примами за разходка. За сметка на това сега се открива страхотна възможност да отидете на шопинг туризъм. Най-близката и достатъчно популярна точка за пазаруване, е Одрин.

Градът се намира в Турция, близо до границите с България и Гърция. Пътуването до там не е никак сложно, твърдят нашите приятели от Peika.bg. Единият ви вариант е с организираните шопинг екскурзии до Одрин, при които обаче имате доста кратко време в магазините. Другият вариант е с кола.

За да влезете в Турция, ви трябва "Зелена карта" към застраховката "Гражданска отговорност". Нужно е и да имате валиден международен паспорт.

Всъщност Одрин има изключително странна слава сред българските посетители. Той е прочут с... евтиния прах за пране. Пред складовете за перилни препарати всяка събота спират автобуси с туристи и автомобили на живеещи близо до границата българи.

Важното, което трябва да знаете, е, че всяка събота цените в няколкото магазинчета са различни (излишно е да казваме – в пъти по-ниски от тукашните). Най-добрата стратегия е първо да минете през всяко и да попитате кое колко струва и след това да се върнете там, където цените са най-изгодни. Разликата достига до 2-3 лири, така че си заслужава.

На Синия пазар можете да си купите невероятно турско сирене (прясно, малко прилича на топено), халва, къпани кори за баница (продават се наредени една върху друга и покрити с чаршаф), маслини, зеленчуци, леща и боб. В единия му край има дрехи и домашна посуда. Синият пазар не работи в петък и неделя и в тези дни няма да откриете нито една сергия.

На една от главните пътни артерии – булевард Ататюрк има аутлети за дрехи и обувки.

В центъра на града около Старата джамия (от другата страна на Селимие джамия) има много пешеходни улици с магазини, както и безистени с щандове. Тук има и много места за хапване – будки с бюреци и други тестени изделия, както и типичните заведения кюфтеджийници, в които се сервират само кюфтета, пържен черен дроб, таратор и 2-3 вида салата. За да се ориентирате по-добре, вижте картата в края на статията.

Трябва да знаете, че събота е денят на епичното одринско пазаруване. Тогава ще получите и най-добрите цени. В неделя Синият пазар е затворен, но аутлетите, складовете и магазините в центъра на града работят.

714146

Не се притеснявайте от езиковата бариера, защото такава реално не съществува на някои места. В складовете за перилни препарати с всички продавачи ще се разберете на български, с някои дори на перфектен. На Синия пазар е по-скоро изключение продавачите да говорят български – освен вездесъщото "комшу", което ви преследва навсякъде в Турция. Със знаци, посочване и писане ще се справите много лесно.

В Одрин навсякъде се пазарува с турски лири, с изключение на складовете за перилни препарати. Там приемат и лири, и левове, като цената не се изчислява по курс, а едно към две наум. Продавачите ви казват, например, "струва 5 лири или 6 лева". Понякога е по-изгодно да пазарувате в левове, друг път – в лири, така че най-добре си носете и от двете валути.

Относно типичните сувенири, в Одрин можете да се сдобиете със синьо око против уроки, метли и метлички с огледалца и мъниста по тях, бебе в традиционна носия. Със сигурност ще ги откриете навсякъде.

Ако повечето неща се откриват лесно и са на големи улици, единственото, което може да ви затрудни, е намирането на пътя до складовете. От влизането си в града, идвайки от Капитан Андреево, карате само направо, докато не видите от дясната си страна Старата джамия. Тя е първата голяма джамия, преди това малко в страни се вижда една малка, и свивате плътно вдясно покрай нея.

Продължавате направо по голям булевард, докато не видите супермаркет Carrefour, покрай който свивате отново вдясно, преди него. Продължавате направо, докато не достигнете кръгово кръстовище с воден фонтан-мелница по средата, където отново поемате надясно, докато не достигнете друго кръгово движение с фонтан-рибар, хвърлящ мрежа. Тук спирате и от лявата ви страна са складовете.

Водещи

Най-четени