Уикенд идея: Истанбул на една ръка разстояние 28.03 | 09:20

Хайде на разходка до южната ни съседка

От Мария Ангелова

Най-честата грешка, която правят посетителите на Истанбул, е да забравят, че той не е столицата на Турция. Градът на Босфора има население от близо 14 милиона души (да, има-няма два пъти България), а столицата Анкара в сравнение е с далеч по-скромните 4,5 милиона.

Да отделите един уикенд време на Истанбул никак не е достатъчно. Тук са се наслоили толкова много епохи, култури и стилове, че и цял живот да посветите на изучаването им, няма да стигнете твърде далеч.

Но добрата новина е, че Истанбул не е кой знае колко далеч, а да пътувате до Истанбул със самолет е толкова лесно и достъпно, че ще ви се иска всеки уикенд да сте там.

Ето и някои от топ забележителностите на Истанбул, с които да започнете:

Българската църква Свети Стефанзащото си е българска светиня в Истанбул и защото е единственият железен православен храм в света. Сглобена е от готови елементи, които са пренесени с кораб по Дунав и Черно море от Виена. В двора на църквата са погребани български църковни дейци като Иларион Макариополски, Авксентий Велешки и др.

Капалъ чаршия – защото това е мястото, където вие определяте кое колко струва. Пазарете се на воля на най-големия покрит пазар в Турция – имате над 4000 магазина на разположение.

Пазарът за подправки или Египетският пазар – защото е най-старият пазар в Истанбул и е вторият по големина след Капалъ чаршия. В миналото е бил известен и като Египетския пазар заради многото подправки, внесени от Египет. Освен тях днес се продават и билки, ядки, сушени плодове, риба, маслини, цветя, къна, сувенири.

Света София или Ая София - защото дори с хилядите туристи в нея, тази огромна църква не изглежда препълнена. Под 56-метровия й купол живеят символите и на християнството, и на исляма, благодарение на Кемал Ататюрк, който я обявява за музей, слагайки край на религиозните спорове.

Синята джамия - наричана също и "Султан Ахмед”, е украсена с над 20 000 тюркоазеносини порцеланови плочки. Влезете ли вътре, все едно сте под небесния свод.

Дворецът Топкапъ – за да видите многовековната резиденция на османските султани. Вижте уникални скъпоценности от султанската съкровищница и разгледайте харема със стъклени стени, фонтани, коприна, балдахин…

Дворецът Долмабахчепосетете и модерния дом на султаните, построен в европейски стил, е от средата на 19-и век. Ориенталската пищност не липсва в интериора: много златна декорация, разкошен полилей, асансьор и... кристално стълбище!

Кула Галатаза да се извисите на 67 метра височина в северната част на залива Златен рог. За разлика от миналото, когато е била тъмничен затвор и наблюдателница, днес тя предлага истинска гала атмосфера. Ресторантът и кафе-барът имат разнообразно меню и програма, а терасата на последния етаж разкрива приказна гледка към Истанбул. Изкачете 143-те стъпала или вземете асансьора, за да видите светлините на града, които ще ви омагьосат.

Вижте и в Peika.bg за още идеи за пътуване през уикенда.

Водещи

Най-четени