Уикенд идея: Каменната красота на Никополис ад Иструм 03.08 | 10:58

Или как древноримски пътища стоят, а нови магистрали стават на дупки след първия сняг?

От iNews.bg

Чудили ли сте се понякога как древноримските пътища оставят векове наред, а новите ни магистрали стават на дупки след първия сняг?

Днес, с нашата уикенд идея, ще ви разходим из още един подобен пример - Никополис ад Иструм (в превод Град на победата на Дунав). Градът е основан от римския император Марк Улпий Траян в чест на победата му над даките.

Недалеч е Нове или днешния Свищов, който е бил лагер на римските легионери, основан от VIII легион на император Август. Оттук е била охранявана Римската империя от нападенията от даките. Именно от този лагер император Траян води две войни с тракийските племена и успява да присъедини територията на цяла Дакия към Римската империя.

Никополис ад Иструм се намира на около 20 километра северно от Велико Търново, на левия бряг на река Росица. Разположен е в близост до пътя Велико Търново - Русе. Разкопките на  този античен град са започнали още в първите години на ХХ век.

Древните майстори отдавна ги няма, но и до днес могат да се видят улиците, построени с помощта на огромни каменни блокове, части от канализацията на града или прекрасните орнаменти на колоните, поддържащи сградите.

Историята на града също е интересна и свързана с възходи и падения. Изграден като Град на победата, той е разрушен от хуните на Атила. По-късно е възстановена само малка част от неговата площ - била е превърната в стабилна крепост.

В крайна сметка през 6 век Никополис ад Иструм е бил разрушен при аварските нашествия. И така до 10 век, когато градът отново се възражда за живот, населен от българите. 

В годините на своя разцвет управниците на Никополис ад Иструм са секли монети - над 900 емисии в рамките на един век, изобразяващи публичните сгради в града. Главните улици, построени под прав ъгъл една към друга и сочещи четирите посоки на света, са били украсени с арки и колони, а агората и малък античен театър могат да бъдат видени и днес. Голяма част от сградите обаче още не са открити и проучени от археолозите.

От 1984 година градът е вписан в Списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО.