Уикенд идея: Легенди и водопади в с. Овчарци 10.02 | 10:00

Селцето се намира до Сапарева баня и определено има какво да предложи на туристите

От Мария Ангелова

Село Овчарци не е сред най-популярните български туристически дестинации. Но е място, което може да ви очарова и за което да пожелаете да споделите впечатления с приятели.

Селцето се намира на 4 км от Сапарева баня и на около 10 км от Дупница. Когато времето е топло, взимането пеша на разстоянието между Сапарева баня и Овчарци е истинско удоволствие. При сегашните атмосферни условия обаче такъв вариант не е препоръчителен, освен ако не сте закалени и истински ентусиазирани туристи.

А защо всъщност е интересно Овчарци? Едно от нещата, с които най-много се гордеят в селото, са седемте водопада, намиращи се съвсем наблизо, в северното подножие на Рила. Най-красив сред тях е Горица, чиито води падат от близо 40 метра височина и се разбиват на фин облак от пръски. Красиви легенди и предания разказват за съдбата на местността – разпитайте жителите и може да чуете още някоя.

Може би най-известна е легендата, която задължително трябва да знаете, ако сте се запътили към красивия водопад Горица. Тя е за девойката Горица и нейния възлюбен Йовица. Горица била най-красивата в околността и местният бей изпратил свои хора да му я доведат за жена. Тя побегнала към планината и когато вече нямало накъде да продължи, се хвърлила във водите на реката. Хората от селото се събрали да оплачат Горица и кръстили реката на нея. Според друга версия Горица се хвърлила от висока скала в пропаст и на мястото, където загинала, потекла река.

За да стигнете до едноименния водопад, тръгнете от центъра на Овчарци към двете тепавици (валявици), които все още се използват по предназначение. След тях започва екопътека, която преминава през полегат маршрут по речната долина и излиза пред водопада Горица.

Водопадът е красив не само през лятото, но и през зимата, когато заради студа по скалната стена се образува ледена дантела.

Друго предание разказва, че в село Овчарци е роден Страхил войвода (въпреки че е по-разпространена версията, че е родом от село Ветрен). Страхил войвода имал чета от над 200 души, а подвизите му са възпети в много народни песни. В селото можете да се докоснете и до красотата на типичното шопско двугласно пеене чрез местната фолклорна група "Горнополски глас".

Докато сте в селото, вижте и черквата "Св. Йоан Богослов", която е построена през 1881 г., и се насладете на над 100-годишните стенописи и изящната дърворезба на олтара. Храмовият празник е на 8 май, събори в Овчарци има също и на 15 август и на 9 ноември.

Водещи

Най-четени