Френски лимони 04.02 | 11:39

С ухание на цитруси Френската Ривиера кани туристи на „горещ“ февруарски фестивал

От Нели Минчева

Фанфари, танци, музика и добро настроение! Не е задължително да си представяйте типично летен сценарий – Френската Ривиера може да ни изненада посред зима с фестивал на открито.

Всъщност фестивалът на цитрусите, който се провежда в Ментон през февруари, започва традицията си през далечната 1933 г. А всяка година привлича все повече почитатели, търсещи малко по-горещи изживявания в очакване на наближаващата пролет.

И до днес в рамките на събитието оскъдно облечени танцьорки се движат под звука на бразилски ритми сред огромни скулптури от портокали и лимони.

Направата на всяка от огромните статуи отнема седмици и ако преди парада някои от поставените в началото плодове започват да се развалят, се налага да се подменят.

Неделите по време на триседмичния фестивал са посветени на многолюдни шествия от лимонени и портокалови скулптури, цветно маскирани деца и танцьори на платформи по крайбрежната улица.

Привличайки интереса на туристите, в Ментон с гордост разказват една колкото нескромна, толкова и романтична легенда. Според местните жители когато Адам и Ева били изгонени от рая, те взели със себе си един лимон и дълго скитали, докато изберат къде да засадят семената му. Накрая избрали Ментон, защото много им приличал на техния изгубен рай.

А за това колко божествено специални са ментонските цитруси говори и фактът, че лимоново масло от портокалови цветчета от района се използват за най-скъпите френски парфюми.

Тази година фестивалът започва на 17 февруари и продължава до 7 март. Според неговите организатори в подготовката на събитието са ангажирани повече от 300 души, а за създаването на плодовите украси, статуи и дори сгради ще бъдат използвани 145 тона плодове.

В галерията можете да разгледате някои от наистина впечатляващите гледки по време на парада, като ви пожелаваме да ги видите и на живо.

Водещи

Най-четени