Уникално! Да изкачиш 900-метрова стена само с голи ръце (ВИДЕО) 15.01 | 10:00

Ако мислите, че е невъзможно, Томи Колдуел и Кевин Йоргесон ще докажат обратното

От iNews.bg

Имате ли представа колко е 900 метра, определено е бая високо, а може ли да си представите да се изкачите на тази височина с голи ръце. Катерачите Томи Колдуел и Кевин Йоргесон успяха, те стигнаха върха на Стена на зората на Ел Капитан в националния парк Йосемити. 

Те не са първите, които успяват да се изкачат, но са първите, които го правят с голи ръце. Те са вързани единствено с осигурително въже, което да ги спаси при евентуално падане. Подвигът на двамата започна на 27 декември и на 14 януари вече е факт.

Десетки хора, включително роднините на двамата катерачи, фотографи и журналисти се събраха в подножието на стената, за да следят финалния щурм. Двамата отпразнуваха постижението си скромно със своите семейства.

Стената е огромно постижение за алпинистите, за пръв път е изкачена от легендарния катерач Уорън Хардинг през 1970 г., но никога без помощни средства.Тя е разделена условно на 32 отсечки с различна дължина и трудност. Двамата се оказаха в подножието на последните 11 отсека във вторник, след като преминаха някои от най-опасните пасажи на стената. 

"Това което прави Стената на зората толкова специална е, че е почти невъзможна. Най-трудните отсечки са по-трудно от това, което някога съм качвал", коментира известният соло катерач Алекс Хонол, който никога не е опитвал да изкачи тази стена.

Освен въжета за осигуряване, 36-годишният Колдуел и 30-годишният Йоргесон ползват въжета и други алпийски приспособления, за да придвижват багажа си нагоре по стената. Двамата спят в палатки, прикачени към стената. Естествено, катерачите "падали" много пъти, но благодарение на осигуряването не дълго, след което продължаваха нагоре.

 

 

Водещи

Най-четени