Четенето на книжки и писането на писма са спасение за ума 09.07 | 09:15

Спасяването от деменция става с много умствен труд

От Антония Михайлова

Четенето на книги, писането на писма или всяка друга умствена мозъчна дейност през живота значително подобрява паметта и в бъдеще помага да се избегне старческо слабоумие (деменция), сочи изследване на Медицинския център на университета Ръш (САЩ).

Учените изучавали паметта и мислителните способности на 294 души на възраст от 89 години нагоре в продължение на 6 години (фактически до тяхната смърт). Участниците в изследването отговаряли на въпроси на анкета за това колко често в живота си са чели книги, писали са съчинения, разкази, писма или са се занимавали с друга умствена дейност.

При това изследователите акцентирали вниманието на всеки етап от живота – детство, младежки години, зряла възраст и в сегашно време. Важно било да се разбере влияе ли върху бъдещета деменция периодът от живота с най-голяма умствена активност.

След смъртта на участниците в експеримента мозъкът им бил изследван за наличието на физически признаци на деменция. В резултат станало ясно, че хората, които през живота си са се занимавали с умствена дейност, темповете на влошаване на паметта и проявата на деменция се забавяли в сравнение с тези, които не "упражнявали" мозъка си през живота.

Учените подчертават, че положителни изменения били отбелязани и при тези, които много са чели и писали в детството, и при тези, които са правили това в по-напреднала възраст.

Скоростта на влошаване на умствената дейност при пациенти, които се занимавали с умствена дейност в течение на живота, е с 32% по-ниска от участниците със средно ниво на умствена активност и с 48% по-ниска от участниците с ниска умствена активност.

Учените обръщат внимание на това, че напразно се недооценяват такива прости действия като четенето и писането. Родителите трябва да разбират, че ако поощряват умствената дейност на децата си, то само ще подобрят живота им в бъдеще.

Не става въпрос да се доказват сложни теореми – достатъчно е много да се чете и по-често да се пише, за да се намали скоростта на старческо слабоумие, отбелязват изследователите.

Водещи

Най-четени