Македонско издание: Паметник на цар Самуил македонизира българите 08.06 | 18:00

Паметникът на българския владетел се издигна по повод 1000 години от смъртта му

От Беатрис Николoва

Македонското издание Reporter.mk посвети материал на днешното откриване на паметника на цар Самуил в до базиликата "Св. София" в центъра на София.

Материалът носи колоритното заглавие: "Скандал в София: Паметник на цар Самуил македонизира българите" и разказва за спора между между автора на паметника Александър Хайтов и зам.-кмета на София по културата Тодор Чобанов.

Скандалът между тях беше относно това дали да светят очите на скулптурата или не.

"Не сте Сталин да ми заповядвате. Това е естетиката и концепцията, която аз съм определил. Никакви промени не можете да правите. А това, че ще загубите изборите, си е лично ваш проблем", заяви Хайтов на Чобанов.

"Има един премерен ефект в погледа на Самуил - нощно време, при запалено осветление и насочено срещу него, до "Света София", очите леко ще фосфорисцират. Те са като живи", допълни авторът.

Освен сериозно внимание на това, македонското издание обръща внимание и на коментарите във Facebook, които породи новината, че на паметника на българския владетел ще му светят очите.

"Наистина, ако му светят очите и бълва огън, ще прилича на змей. И ние се македонизираме", гласи един от коментарите, цитирани от изданието. Явно оттам идва и заглавието на материала.

В ироничния коментар се:предлага в София да се построи копие на Колизеума, защото "така в Скопие ще се червят от гняв", пише Reporter.mk.

Изданието все пак цитира и сериозни коментари: "За стойността на творбата няма да влизам в дискусия. Но ние не се македонизираме. Паметникът е на български владетел и исторически е свързан със София", споделя друг потребител социалната мрежа.

Монумент на цар Самуил има и в Скопие, тъй като македонците го припознават като свой владетел.

Паметникът на българския владетел у нас се издигна по повод 1000 години от смъртта му. На тържествена церемония президентът Росен Плевнелиев откри паметника на цар Самуил в София. На церемонията бяха и вицепремиерът Румяна Бъчварова и кметът на София Йорданка Фандъкова.

 

Водещи

Най-четени