Нападат ви агресивни кучета? Звъннете на тел. 112! 15.06 | 12:18

Това ни съветва столичният заместник-кмет Мария Бояджийска

От Диана Цветкова

Над 9000 са бездомните кучета в столицата по данни от последното преброяване, съобщи ресорният зам.-кмет Мария Бояджийска.

В коментар на последния случай на нахапан от кучета тя заяви пред радио "Фокус", че в момента усилията са насочени към залавяне на по-голям брой от бездомните животни.

И днес в кв. "Редута" продължава да има екипи на "Екоравновесие", които претърсват района на последния инцидент.

"Имат за задача да заловят всички кучета, които са потенциално опасни и на всички тях да бъде направен тест за агресивност, за да може в случай на агресивност тези животни да бъдат евтаназирани", обясни Бояджийска.

Те допълни, че законът е разписал такава процедура, но все пак тя не може да бъде извършена лесно.

"Нямаме право да подложим на евтаназия животно, дори то да е нападнало. Необходимо е да се направи такава проверка (за агресивност – бел. ред.) и тя се прави в присъствието на неправителствена организация за защита на животните, за да се осигури хуманно отношение към животното", поясни зам.-кметът.

В момента Столичната община е обявила обществена поръчка за изграждане на нов приют за бездомни кучета. Капацитетът му е 2000 животни и се очаква той да заработи до края на годината, каза Мария Бояджийска.

Докато новият приют стане факт, тя призова гражданите да подават сигнали за инциденти с бездомни кучета на единния номер за спешни обаждания 112 или на дежурния телефон в общината, за да може фирмата, ангажирана с проблема, да работи по-ефективно.

Водещи

Най-четени