Хайде на нощно спускане из Витоша 21.12 | 08:58

Ски сезонът в планината до София стартира тази вечер. Лифтът ще е безплатен

От Диана Цветкова

Ски сезонът на Витоша стартира тази вечер с нощно каране.

Всички любители на зимните спортове могат да се качат на пистата "Витошко лале", където в 18,30 часа официално ще бъде дадено началото на сезона.

Лифтът в първата нощ от ски сезона ще е безплатен, съобщават от "Витоша ски". Пистата за нощно каране пък ще работи през целия зимен сезон.

Цените на картите за съоръженията ще са без промяна. Дневната карта ще струва 35 лв. за възрастен, 28 лева за ученици, студенти и пенсионери и 21 лева за деца под 12-годишна възраст.

Картата за нощно каране струва 20 лева.

От тази година скиорите ще могат да плащат и полудневна карта, с която ще могат да ползват съоръженията до 12,30 или след 12,30 часа. Цената ѝ за възрастни е 26 лв. Учащи и пенсионери ще трябва да платят 21 лева, а за най-малките тя ще струва 16 лв.

147 лева излиза картата за шест дни, като за ученици и студенти тя е 117 лв., а за децата до 12 години – 88 лева.

При използване на оборудване или на оборудване и учител от "Витоша ски", скиорите и сноубордистите ще ползват отстъпки от цените на картите за лифтовете - съответно 15% и 20%.

Ски сезонът на Витоша започва след година на затворени писти и неработещи лифтове заради спорове по Закона за горите, и по-конкретно от текстове свързани със застрояването на защитените територии.

Сега, въпреки че сезонът стартира, от "Витоша ски" изразяват недоволство, че през ноември при липсваща наредба, уреждаща наемането на пистите в планината, Агенцията по горите е отдала на ски учителите от сдружение "Витошки ски и сноуборд училища" харесан от тях места в планината.

От дружеството изтъкват, че тези договори се използват от столичната община като основание да издаде на въпросното сдружение разрешения за поставяеми обекти, макар че се касае за строежи, които е трябвало да бъдат премахнати отдавна и за които има издадени заповеди.

Водещи

Най-четени