Все повече деца хапват плодове за обяд 28.11 | 21:42

Рекорден брой малчугани са включени по схемата „Училищен плод“

От Гергана Златкова

Рекорден брой деца са включени по схемата "Училищен плод” през тази година. Броят на децата, включени в схемата тази година, е 320 000. Това каза зам. изпълнителният директор на фонд "Земеделие” Атидже Алиева-Вели, предаде агенция "Фокус”.

През първата година на програмата 2010/2011 г. са били включени 96 000 деца. Увеличеният брой на децата показва, че интересът към схемата нараства. Бюджетът по схемата е усвоен на сто процента.

Усвояването на бюджета на сто процента е изключително важно, защото по този начин се изпълнява целта на схемата – да се изграждат навици у децата за здравословно хранене.

Раздават се не само плодове, а и зеленчуци, защото зеленчуците също са много популярни сред децата, посочи Атидже Алиева - Вели. 

8,7 милиона лева е предвиденият бюджет за тази схема за следващата учебна година 2013/2014 г. Схемата се прилага в над 2200 учебни заведения в цялата страна, не само училища, а и детски градини.

Половината от бюджета е от Европейския съюз, а останалата половина е по национална съфинансиране, каза зам. изпълнителният директор на фонд "Земеделие” Атидже Алиева - Вели. 

Зам. изпълнителният директор на фонд "Земеделие” Атидже Алиева-Вели и експерти от фонда участваха в раздаването на плодове и зеленчуци по схемата "Училищен плод” в 120 ОУ "Г.С. Раковски”.

Водещи

Най-четени