Tata разработва кола, задвижвана от сгъстен въздух 11.05 | 18:50

Тези автомобили може скоро да се превърнат в масова реалност по пътищата

От Нели Минчева

Задвижваните от сгъстен въздух автомобили може скоро да се превърнат в масова реалност по пътищата. Индийската компания Tata Motors обяви, че усилено работи над такъв проект и в близко бъдеще предвижда да започне серийно производство.

В началото на 2007 г. автомобилостроителят е подписал споразумение с базираната в Люксембург компания Motor Development International за лицензионно използване на нейна технология при производството на коли на сгъстен въздух в Индия.

В свое изявление от Tata казват, че първата фаза на съвместния проект вече е приключила, като успешно са проведени тестовите изпитания на иновативната разработка. Резултатът е бил демонстриран в две превозни средства, сглобени от производителя.

Предстои съвместна работа по изчистването на някои детайли по технологията, както и въвеждането на технологични процеси, необходими за планираното "през следващите години" производство.

Проекти за двигатели, работещи със сгъстен въздух, всъщност има отпреди повече от век, разработени основно за нуждите на съоръжения в минната промишленост. При автомобилите също са правени опити, но винаги досега разработчиците са се сблъсквали с немалко проблеми.

Сред тях е например невъзможността за постигане на по-високи скорости, ако автомобилът не разполага с компресор за въздух, а също и проектирането на резервоари за сгъстен въздух, които да разполагат с достатъчно голям капацитет.

Но, според обещанията на Tata, най-вероятно до година-две ще разберем как тези предизвикателства са били решени.

Водещи

Най-четени