"Чест" и "Скок" са най-добрите български късометражки на годината 21.10 | 15:50

Двата филма спечелиха обща награда за най-добър български филм на петия Международен фестивал за късометражно кино "Филмини"

От Лазар Тодоров

Режисьорите Павел Веснаков и Петър Вълчанов заедно с Кристина Грозева бяха в конкурентна напредпревара за отличията на "Филмини". Филмите "Чест" и "Скок" са отличниците на петия Международен фестивал за късометражно кино "Филмини", съобщават организаторите на събитието.

Международно жури определи две равностойни награди в категорията, вместо само една, както бе очаквано. Павел Веснаков и тандемът Петър Вълчанов и Кристина Грозева ще си споделят наградите на Cinemotion и Magic Shop, които се състоят в постпродуционни услуги на стойност 2400 лв. и филмова техника на стойност от 5000 лв. за заснемането на следващ филм.

Голямата награда на "Филмини" спечели испанския филм "Мистерия" на режисьора Чема Гарсия Ибарра.

"Златният залив" на Сиамак Етемади от Гърция бе определени за най-добър балкански филм. Наградата му е филмов негатив, телекино и лабораторни услуги на стойност 700 евро.

В неделя завърши и четиридневна работилница по писане на сценарий, организирана от "Филмини". Там петима сценариста работиха по свои идеи за късометражни филми и ги представиха пред български продуценти. Двамата фаворити - сценариите на Тома Вашаров и на Камелия Белинчева, получават парична премия, която да използват за бъдещи проекти.

Фестивалът "Филмини" продължава и днес, 21 октомври, с две последни прожекции. Едната - "Фокус Бразилия" ще е в "Сохо" на ул. "Искър" 4 от 19:30 ч..

Другата прожекция представя наградените от тазгодишното издание филми и е в Дом на киното от 21 ч., допълва БТА.

 



Водещи

Най-четени