Отбелязваме Световния ден за съпричастност към жертвите на СПИН 20.05 | 11:13

Целта е не да отдадем почит, а внимание за проблемите на хората с това заболяване

От iNews.bg

Всяка трета неделя на месец май светът отбелязва своята съпричастност към жертвите на коварната болест СПИН. Организатор е Глобалната мрежа на хората, които живеят с болестта.

Инициативата започва от 1983 година в Сан Франциско, а днес в нея участват над 1 200 организации от 115 държави.

И разбира се, този ден не е само в памет на жертвите на болестта, наричана често чумата на ХХ век. Целта е да бъде привлечено вниманието на хората към осъзнаването на проблема ХИВ и СПИН, да бъдат премахнати бариерите на предразсъдъците и дискриминацията.

Защото често се случва така, че мерките за борба или превенция от СПИН се взимат без основния участник - обществото на хората, живеещи с тази болест.

33 млн. души по света живеят със СПИН, изтъкват от организацията. Голяма част от тях не получават необходимите грижи, лечение, дори и в държави, където има програми за лечение на болестта.

Причината за това са бариери като бедност, предразсъдъци и дискриминация, които пречат на членовете на обществото да ползват необходимите им услуги.

Именно на това искат да наблегнат от Глобалната мрежа на хората със СПИН по време на днешния ден – всеки има право на равен достъп до лечение, грижи и тестове.

Специално внимание обаче трябва да бъде обърнато на деца в риск, младежите, хомосексуалните, секструженичките и наркоманите.

Водещи