Стрелба в Аризона, прострелян конгресмен 09.01 | 11:19

Автор на нападението е бивш военнослужещ

От Любомир Тасев

Ветеран от Афганистан предизвика поредния инцидент с безразборна стрелба във въоръжена Америка.

Габриел Гифърдс, член на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ от Демократическата партия на президента Барак Обама, беше простреляна в главата на среща с избиратели в град Тусон, щата Аризона.

При нападението бяха убити шестима души, сред които деветгодишно момиченце и федерален съдия. Ранените са най-малко 11.

Извършителят на нападението е 22-годишен мъж, служил в Афганистан, който отправил в Интернет множество заплахи и обвинения към правителството на САЩ.

Габриел Гифърдс бе приета в болница, където бе оперирана по спешност. Засега лекарите са оптимисти за шансовете й да се възстанови, въпреки че състоянието й остава критично.

Нападателят вероятно не е бил сам. Това каза Кларънс Дупник, шериф на окръг Пима, натоварен с разследването на нападението срещу Габриел Гифордс.

Медиите съобщиха, че предполагаемият автор на атаката е Джаред Лий Лоугнър, който имал криминални прояви в миналото, бил психически неуравновесен.

Дупник каза още, че задържаният е отказал да даде показания пред полицията.

Властите в град Тусон проверяват и подозрителен пакет, изпратен до местния офис на конгресмена, преди тя да бе простреляна. Пакетът приличал на кутия за кафе.

Камарата на представителите в Конгреса на САЩ отложи разглеждането на всички точки от дневния ред, планирани за следващата седмица, сред които е и въпросът за отмяна на здравната реформа на Барак Обама заради стрелбата в Аризона.

Президентът Барак Обама заяви, че случилото се е "трагедия за цялата страна”.

Простреляната в главата Габриел Гифърдс е съпруга на астронавта Марк Кели.

Водещи

Най-четени