КЗК образува производство срещу "Лукойл" 03.08 | 14:51

Заради сигнал за господстващо положение на пазара

От Петя Михайлова

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е приела секторен анализ на конкурентната среда на производството и реализацията на бензин и дизелово гориво, съобщиха от комисията, цитирани от БТА.

Анализът проследява пазарната среда и отношения по цялата верига на реализация на горивата - от производството и вноса, през търгуването им на едро до реализацията на дребно към крайния потребител.

Направен е преглед на нормативната уредба, установени са основните участници по веригата и са изследвани търговските им взаимоотношения.

Като резултат от направения анализ са се откроили два проблема за конкуренцията на пазара - от една страна се забелязва сходно движение на цените на едро, което би могло да е следствие от наличието на забранено споразумение или съгласувана практика между участници на пазара, а от друга страна загриженост будят определени договорни условия и прилагани търговски практики между "Лукойл България" ЕООД и неговите контрагенти - търговци на едро, отчитат от комисията.

Тя ще информира и Европейската комисия за започналото производство.

По-рано през деня министърът на икономиката Трайчо Трайков съобщи, че е подал сигнал до антимонополната комисия да се установи дали доставчикът на керосин за летищата има господстващо положение на пазара и не си изпълнява функциите.

Трайков обясни, че е решил да сезира антимонополната комисия, след като е бил провокиран от съда. В съдебното определение, с което се спира отнемането на лиценза, е цитиран доставчикът на керосин, че ако "Лукойл" не работи, не може да доставя гориво на летищата.

През месец юни антимонополната комисия излезе със становище, че няма злоупотреба с господстващо положение на "Лукойл" при търговията с течни горива.

iNews припомня, че Комисията за защита на конкуренцията трябваше да проверява една година дали има картел в търговията на горива на едро. Комисията бе получила частична информация от три фирми за търговията с горива, "сред които не са Петрол и Лукойл България".

Водещи

Най-четени