2/3 от яйцата у нас се продават в малките магазини 19.05 | 16:09
Много от тях работят без каквито и да било документи за произход
Според данни на асоциацията около една трета от търговията с яйца в страната се осъществява в големите магазини.
Останалите две трети е в по-малките магазини и складове, много от които работят без каквито и да било документи за произход, както и без финансови документи.
Това коментираха представители на Асоциацията на земеделските производители в България и новосформирания към организацията Браншови съюз.
Иван Ангелов, производител на яйца и председател на браншовия съюз, заяви, че на пазара има престояли и некачествени яйца от клас Б, които се представят като пресни (т. е. – клас А). Какъв е делът им на пазара обаче не е ясно, защото се хващат само отделни нелегални партиди.
Така страда не само потребителят – заради ниското качество, но и държавата – заради несъбраните данъци, най-вече ДДС. Производителите се оплакват от нелоялната конкуренция на нелегалния и евтин внос, но тенденцията е вносът непрекъснато да се увеличава, а България да се превърне в нетен вносител.
В България действа Наредба № 1 за изискванията за търговия с яйца за консумация. Според нея, яйцата трябва вече да са в магазинната мрежа от 7 до 10 дни след снасянето им. Има и европейски регламент, в който са разписани основните изисквания към пресните, качествени яйца за консумация.
Като добър пример за стандартизация Иван Ангелов посочи Швейцария, Великобритания и Австрия – традиционни вносители на яйца. Те са въвели по-високи стандарти за вносителите, които искат да осъществяват сделки на техни територии, като по този начин защитават и местното производство, допълни Ангелов.
България също трябва да въведе стандарти за яйцата, като производителите настояват те също да са по-високи, за да бъде защитено местното производство. Те не поеха ангажимент кога това ще се случи, но вероятно ще бъде в следващите месеци. Не стана ясно обаче откъде ще дойде инициативата за стандартизацията на яйцата.
Ангелов допълни, че средната цена на "прозрачен” производител за 1 яйце би следвало да е 12 – 13 стотинки. В нея е отразено ДДС-то, както и по-скъпите фуражи, но не е включена логистиката, опаковката, сортирането и т. н. последващата преработка.
Повече за състоянието на пазара на яйца у нас, тенденциите в производството, както и исканията на производителите прочете тук.
Водещи
-
Служител на НОИ: Няма да има пенсии, ако спрем да работим
Те искат 20% увеличение на фонда за възнаграждения вместо предвидените 5%
21.11 | 17:20
-
Защо конфликтът може да бъде най-здравословното нещо за вашата връзка
Те вече не се опитвали да се „поправят“ един друг, нито да се обвиняват или патологизират....
21.11 | 16:45
-
Служители на НОИ излизат на протест
Малко по-късно протести ще има и в други градове на страната.
21.11 | 16:30
-
Конгломерат от Абу Даби хвърли око на Лукойл
През октомври Вашингтон наложиха санкции на двете най-големи руски петролни компании,...
21.11 | 16:15
Най-четени
-
Добра новина за собственици на апартаменти в Елените
Премахват се покрития върху реката, не жилищни сгради
21.11 | 10:44
-
Поверия и обичаи за Деня на християнското семейство
Препоръчва се вярващите да се изповядат предния ден
21.11 | 11:45
-
Борисов: Тези протести са за това - да не се приеме бюджет в евро
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира пред журналисти протестите пред НС, провели се в...
21.11 | 10:15
-
"Възраждане" атакува в Конституционния съд промените в "Лукойл"
Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви действията на партията на брифинг в...
21.11 | 13:30