Над 110 хиляди яйца спрени от продажба преди Великден 19.04 | 16:29

Приоритет за инспекторите остават детските заведения

От Елена Коцева

При проверки в цялата страна по повод великденските празници и Гергьовден на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са иззети над 110 000 броя яйца.

Затворени са 3574 обекта и са съставени 122 акта за административни нарушения.

Общ брой извършени проверки за периода в цялата страна – 1820 бр., а общият брой на издадените предписания е 90.

Седем обекта са с разпореждане на преустановяване на дейност, съобщават от БАБХ.

Най–често констатираните нарушения са свързани с несъответствия с здравно-хигиенните изисквания, несъответствия по сградов фонд и оборудване, съвместно съхранение на продукти с изтекъл срок на годност и в срок на годност, хранителни продукти без задължителните придружаващи документи, несъответствия при етикетирането, коментира председателят на агенция Йордан Войнов.

В началото приоритет за агенцията бяха проверките на производителите на брашно и хляб, в момента обект са яйцата и агнешкото меса.

По думите на директора обаче винаги на преден план са били проверките в заведенията за детско хранене.

От своето съществуване БАБХ е проверила 1861 детски градини, ясли и детски кухни. Актовете са 35, а бракуваните продукти - 506 кг.

Много нарушения инспекторите откриват в зимните курорти - Банско, Боровец и Пампорово.

ОТ БАБХ поискаха да се внесат промени в Закона за обществените поръчки по отношение на храненето не е достатъчно издържан и позволява храната, която се закупува в детските градини да е най-евтината.

Агенцията ще предложи храните, които са за детските храни и ясли - млечните и месните храни, както и хлябът - да са по стандарт, както и във всички търгове по обществена поръчка да участват и представители на агенцията. 

Водещи

Най-четени