Британският посланик: Изборът на конституционни съдии е срамен 13.11 | 14:41

Джонатан Алън зове за разследване на скандала "Марковска"

От Андриян Георгиев

Нужно е разследване на сигналите срещу съдия Венета Марковска най-вече заради българските граждани. Това каза в Пловдив посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън, цитиран от БТА.

Според него е "срам, че се стигна до сериозни проблеми при избора на конституционни съдии". И този срам е дошъл след "толкова прозрачната процедура на членове на Висшия съдебен съвет, може би най-прозрачната в Европейския съюз". 

"Не искам да коментирам, нито зная дали Венета Марковска е виновна или не. Никой не знае фактите, затова именно трябва да има разследване. Това е много важен пост, най-висшият съд в България и хората трябва да имат доверие в институциите, добави Алън.

Според посланика щом има обвинение трябва да има и сериозно разследване. Това е важно и за самия кандидат. "Венета Марковска трябва да има възможност да обясни какво точно се е случило", изтъкна Джонатан Алън.

По думите му проблеми в съдебната система у нас все още има, но вече се вървяло по правилния път и имало напредък. "Трябва да се увеличи скоростта, с която се върви по пътя на този напредък", добави Алън.

Водещи

Най-четени